Dorte Mandrup arkitekter slår superliga-arkitekter i international konkurrence

Dorte Mandrup Arkitekter har vundet den internationale konkurrence om at tegne et Isfjordscenter i Ilulissat

Den grønlandske by er et unikt stykke verdensarv beliggende i det UNESCO-fredede område på vestkysten. Centeret bliver et samlingssted, hvor lokale beboere, virksomheder, klimaforskere, klimadebattører og turister mødes i et dynamisk lærings- og udstillingsrum.

I konkurrence med branchens elite

Dorte Mandrup Arkitekter var eneste deltagende danskere i konkurrencen, som havde samlet branchens største arkitektvirksomheder; Snøhetta (No), Studio Other Spaces v. Olafur Eliasson og Sebastian Behmann (DE), Arkís Arkitektar (IS), Kengo Kuma and Associates (JA), Rintala Eggertsson Architects (NO).

Ifølge dommerkomiteen er valget faldet på Dorte Mandrup Arkitekter, fordi forslaget er et både poetisk, enkelt og visionært byggeri med respekt for det særlige UNESCO-beskyttede naturområde.

Spektakulær udsigt over isfjorden

Bygningen er udformet som en vredet træstruktur, der veksler mellem ude og inde. Den omfattende gitterkonstruktion slynger sig som en bro hen over det smukke og rå terræn. Let svævende bevæger den sig i en bue ud over kanten af ​​Sermermiutdalen og giver en spektakulær og uforstyrret udsigt over dalen og isfjorden. Tagdækket er en promenade, der naturligt forlænger områdets vandreruter. Samtidig fungerer det som samlingspunkt, udsigtsplatform og uformelt opholdsområde.

En ydre og indre oplevelsesrejse

Bevægelsen hen over taget bliver en oplevelse uden lige; som en vandretur til en bakketop, hvor besøgende vil bjergtages af udsigten og kan danne sig et overblik over ruterne, inden vandringen fortsætter. For de lokale vil centeret blive et samlingssted og udgangspunkt for vandreture, et sted at opleve solopgangen eller nyde aftensolen.

Også indenfor tilbydes den besøgende en oplevelsesrejse. Geometrien ændrer sig i takt med, at man bevæger sig igennem bygningen. Den taktvise ændring af bygningens og rummets geometri forstærker oplevelsen af landskabet ved at indramme de forskelligartede fantastiske udsigtspunkter.

Det nye Isfjordscenter giver Grønland og verden et samlingspunkt ved et af klodens mest spektakulære naturfænomener, Isfjorden. Et område der bærer 4000 års kulturarv og er essentiel for forståelsen af klimaforandringerne. Det vil danne ramme om fortællingen om isens historie og betydning for menneskets historie og udvikling. Både lokalt i Grønland og globalt i verdenshistorien.