NCC uddanner flygtninge til byggebranchen

Fem NCC byggepladser tager imod flygtninge på Jobskolen, der er et 26 ugers forløb for flygtninge skabt i partnerskab med Integrationsnet.

15. marts byder NCC 15 flygtninge velkommen på Jobskolen, der skal kvalificere flygtninge med en håndværksmæssig baggrund til jobs i den danske byggebranche. Hensigten er at give flygtninge med asylstatus gode forudsætninger for integration, så de  kan få ordinært ufaglært arbejde inden for byggebranchen, hvor der er en stigning i efterspørgslen på arbejdskraft.

- Arbejde er en afgørende faktor for succesfuld integration af flygtninge og mening i tilværelsen generelt. Vi tror på at trods forskellig baggrund, så kan vi skabe et fællesskab om det håndværkerfag som er fællesnævneren på vores byggepladser og som deltagerne allerede føler sig hjemme i, siger direktør for Business Support i NCC, Peter Jonasen.

Jobskolen kombinerer i et 26 ugers forløb undervisning og praktisk arbejde på i alt fem byggepladser i københavnsområdet. Her får praktikanterne hver uge to dages skoleundervisning i blandt andet sprog og sikkerhed og tre dages praktik med fokus på læring om værktøj, materialer og arbejdsprocesser. Forløbet drives i partnerskab mellem NCC og Integrationsnet, der er en del af Dansk Flygtningehjælp.

- Den bedste integration af flygtninge foregår på arbejdsmarkedet. Når danskundervisningen foregår på arbejdspladsen bliver den mere jobrettet, og flygtningene bliver hurtigt i stand til at træde ud på en dansk arbejdsplads, siger Mette Lherbier, afdelingsleder hos Integrationsnet, der er en del af Dansk Flygtningehjælp.

Erfaringer fra Virksomhedsskolen

Jobskolen i NCC bygger i særdeleshed på erfaringer fra Aarhus, hvor over hundrede skoletrætte unge har gennemført et forløb på NCC’s Virksomhedsskole. Her bliver unge hjulpet videre i uddannelse ved at blande teori og praktisk arbejde som håndværker.

- Vores initiativer for unge og flygtninge skal give mening på den lange bane. Den holdning er vi lykkedes med i Virksomhedsskolen og bruger derfor så mange erfaringer som muligt derfra til at skabe et stærk fundament for Jobskolen, siger Peter Jonasen.

Virksomhedsskolen startede i 2012 i tæt samarbejde med Aarhus Kommune og Produktionsskolen og vandt kommunens integrationspris i 2014.