Shade – den magiske og svævende lampe

Lampen Shade er noget så sjældent som en hybrid mellem en gulvlampe og en pendel – resultatet er magisk

Det sker jo, at man reflekterer over tingene i stille stunder, selv når det har med indretning og belysning at gøre. De kreative anslag til lampen Shade fandt sted ud fra en tanke, der forsøgte at forestille sig en lampe uden alt det løse – altså ledningerne, og det medførte en løsning, der i rummet fremstår mystisk og drømmeagtigt, frit svævende uden at være forankret og forbundet til væg eller loft.

Magisk illusion

Det er også meningen. Designeren Paul Cocksedge har opnået det han ville: at skabe en opfattelse af en lampe, der flyder mellem gulv og loft. Frem for meget synlige kabler, ledninger og stikkontakter er der anvendt en LED-fitting, placeret i en lille sort aluminium-boks i gulvet – et element der lyser opad i den tynde papirskærm, der er ophæng i meget tynde nylon-snore. Lyskilden er altså i gulvet, men fanges af en skærm, man næsten ikke kan se, er ophængt. Illusionen er magisk og har effekt i praksis, kan undertegnede konstatere efter at have besøgt Flos-standen på Stockholm Furniture & Ligting Fair i Stockholm 2015.

Med sit bløde og varme diffuse lys trækker det mennesker indbydende ind til sig i en kreds, siger den unge designer selv om sit værk. Paul Cocksedge med base i London er kendt for hans eksperimenterende design og interessen for naturfænomener. Hans vision er, at lys skal være dekorativ og fantasifuld på samme tid og det er i hvert fald sket med denne lampe, der har et nærmest poetisk udtryk.

Teknisk set er der tale om hybrid mellem gulvlampe og en pendel, som jeg aldrig har set før og derfor gør den indtryk.