Byrådet i Sønderborg har vedtaget, at byen frem mod 2025 skal tiltrække og fastholde 500 højtuddannede, øge den samlede beskæftigelse med 2.000 nye arbejdspladser, skabe et synligt kulturliv i bybilledet med pladser og faciliteter, der rummer liv, samt øger og fastholder den samlede tilflytning med 5%. Regeringens beslutning om at flytte i alt 392 statslige arbejdspladser til kommunen vil utvivlsomt hjælpe på opfyldelsen af målsætningen. Natur Erhvervstyrelsen tegner sig for 370 nye arbejdspladser, mens Styrelsen for Vand og Naturforvaltning bidrager med 22 arbejdspladser til det sønderjyske.
Syd- og Sønderjylland har landets højeste procentvise stigning af vækstvirksomheder ifølge Ernst og Young. Hele 176 virksomheder klassificeres som vækstvirksomheder i 2015, hvilket er en stigning på 53 procent siden sidste år, og det er dermed den højeste stigning på landsplan.
På en konference 1. december i Sønderborg vil der være fokus på byens udvikling. Bl.a. vil Inge Olsen, Direktør, Land, by og kultur, Sønderborg Kommune fortælle om de konkrete projekter 2016-2026: Hvilke planer og perspektiver for udvikling af kontorer, butikker, boliger og hoteller er der i Sønderborg? Hvad er behovet? I hvilken retning skal Sønderborg byudvikles? Hvilken betydning vil udviklingen af Sønderborg Havn samt det nye Multikulturhus få for Sønderborg? Hvad er status og tidsplanen for igangværende byggeprojekter, og hvad siger lokalplanerne? Hvilke kommende udbud har kommunen?