Hospitalsbyggeri kigger langt efter kvalificeret arbejdskraft

Det kan blive nødvendigt at hente hænder i udlandet, når de store byggeopgaver på Nyt Hospital og Ny Psykiatri går i gang i 2018

Et hospitalsbyggeri er en højkompleks byggeopgave, som ikke alle kan udføre. Derfor er risikoen for at mangle kompetente entreprenører og håndværkere noget, man tager alvorligt på Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg.

- Hospitaler er teknisk avancerede bygninger i stor skala. Kompleksiteten er på højde med en lufthavn. Der er i øjeblikket mange store byggerier i gang, og vi kommer lige i slipstrømmen. Så hvis eksempelvis Femern Tunnelen eller de andre store hospitalsbyggerier bliver bare lidt forsinkede, risikerer vi at mangle arbejdskraft, konstaterer entreprisechef Carsten Nyboe fra Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg.

Dialog med entreprenører

Derfor er byggeorganisationen bag det store byggeprojekt til 4 mia. kr. i løbende dialog med entreprenører i både Danmark og udlandet. Projektet er desuden repræsenteret på Copenhagen Capacity’s Investorportal og i kampagnen Greater Copenhagen.

- Det bliver pludselig synligt, hvor mange store byggerier, der er og kommer i Danmark, og så bliver vi mere interessante for udenlandske entreprenører. Vi gør også en del ud af, at projektet skal være tilgængeligt på både dansk og engelsk, både i udbud på hjemmeside og LinkedIn, fortæller Carsten Nyboe.

Hurtigt løbe tør

Entreprisechefen er dog også opmærksom på, at der kan være udfordringer forbundet med at hente arbejdskraft uden for Danmark.

- Vi ønsker på ingen måde at danske håndværkere bliver underbudt, og vi stiller gennem Region Hovedstaden en række krav om blandt andet sociale klausuler og praktikpladser. Men det er ingen hemmelighed, at der de senere år ikke er blevet uddannet nok danske håndværkere, fordi der ikke har været vækst i branchen. Vi kan derfor hurtigt løbe tør for kvalificerede danske hænder, siger Carsten Nyboe.