Byggevirksomheder i fortsat fremgang

En ny analyse af de første 7.650 aktuelle regnskaber fra de danske byggevirksomheder dokumenterer en fortsat bred fremgang i branchen

En ny analyse af de første 7.650 aktuelle regnskaber fra de danske byggevirksomheder dokumenterer en fortsat bred fremgang i branchen. Bag analysen står Spar Nord, som på baggrund af data fra erhvervsdatabasen Proff.dk har analyseret udviklingen i de 7.650 regnskaber, som landets byggevirksomheder indtil videre har afleveret til Erhvervsstyrelsen i år, og som alle rummer mindst 5 års historik fra virksomhedens drift.

- Med næsten 60 procent af de kvalificerede regnskaber i hus har vi nu et rigtig godt grundlag for at analysere på sektoren og for at konkludere, at de seneste års fremgang i byggebranchen fortsætter. Dog kan de resterende 40 procent af regnskaberne naturligvis gemme på overraskelser, som vil påvirke det endelige resultat for branchen, siger administrerende direktør Allan Jakobsen fra Eniro Danmark, der står bag Proff.dk.

Godt 72 procent af de analyserede virksomheder leverer sorte tal på bundlinjen i det seneste regnskabsår, og det er den højeste andel siden 2010, hvor det alene var godt 58 procent af byggevirksomhederne, der kunne præstere et positivt resultat.

Andelen af de 7.650 virksomheder, der formår at øge indtjening og egenkapital, ligger også på det højeste niveau siden 2010. I det seneste regnskabsår lykkedes godt 56 procent af virksomhederne således med at øge resultatet, mens godt 60 procent øgede egenkapitalen.

Stimuli forbedrer vilkår

Cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm hæfter sig ved, at 2014 bød på såvel markedsbetingede som politisk betingede stimuli, og det har været med til at forbedre byggevirksomhedernes eksistens- og vækstvilkår.

- De offentlige investeringer i eksempelvis supersygehuse og metro-strækninger ligger samlet set på et historisk højt niveau, og det afstedkommer en vigtig efterspørgsel efter de største aktører i branchen samt det net af underleverandører, som de beskæftiger, siger Jens Nyholm.

- Samtidig har BoligJob-ordningen og ikke mindst udsigten til, at den skulle afskaffes ved udgangen af 2014, fået mange private til at efterspørge branchens mindre virksomheder til at udskifte vinduer, efterisolere eller måske bygge en ny garage, fortsætter han.

Endelig henviser Jens Nyholm også til, at de historisk lave realkreditrenter i 2014 har gjort det mere økonomisk overkommeligt for såvel private som virksomheder at investere i nye og bedre bygningsfaciliteter.

Hårdt udskilningsløb

I Dansk Byggeri genkender chefkonsulent Andreas Fernstrøm den positive udvikling, som han blandt andet forklarer med et hårdt udskilningsforløb.

- Lav privat efterspørgsel og vanskeligere adgang til finansiering har betydet, at mange har måttet lukke og slukke. De tilbageværende virksomheder i dag er blevet mere selektive, og fokus er i højere grad på bundlinje og soliditet frem for toplinje. Det er slut med omsætningsmaksimering og alt for risikofyldte projekter i bygge- og anlægsbranchen, siger Andreas Fernstrøm.

- Den efterhånden langvarige lavkonjunktur, som har ramt bygge- og anlægsbranchen hårdt, har fået virksomhederne til at sætte ekstra fokus på lønsomhed, og hvilke projekter der bydes på, fortsætter han.

Et udfordrende 2015

Fremgangen i det seneste regnskabsår til trods forventer både Spar Nord og Dansk Byggeri, at tempoet i fremgangen vil aftage i 2015. Dette understøttes også af konkurstallene, som har set en stigning i 2015. Til gengæld forventes konjunktursituationen at forbedres i 2016.

Andreas Fernstrøm peger desuden på en fortsat overkapacitet på markedet for erhvervsejendomme, ligesom boligbyggeriet ligger på et historisk lavt niveau.

- Politiske tiltag, offentlige investeringer og udbedring af stormskader sikrede et godt resultat for branchen i 2014. Men når stormskaderne er udbedret og investeringerne i den almene boligsektor bliver mindre i 2015, opstår der et hul i efterspørgslen, som ikke nødvendigvis når at blive dækket af den almindelige efterspørgsel fra husholdninger og virksomheder i 2015. Til gengæld ser det lysere ud for 2016, hvor branchen kan se frem til at få glæde af den lave rente, som med tiden smitter af på investeringslysten, lyder det afsluttende fra Andreas Fernstrøm.

Om Regnskabsanalysen 2015
På baggrund af data fra Proff.dk analyserer Spar Nord årligt de regnskaber, som danske virksomheder indrapporterer til Erhvervsstyrelsen. Analysen fokuserer på virksomhedernes udvikling i resultat før skat, egenkapital og balance, sådan som virksomhederne selv rapporterer tallene i regnskaberne.

Analysen dækker samtlige hovedselskaber med rapporteringspligt til Erhvervsstyrelsen, som har rapporteret i perioden januar 2014 til juni 2015. Herfra fratrækkes virksomheder med færre end fem års regnskabshistorik samt virksomheder, der er under konkursbegæring.

Datagrundlaget for regnskabsanalysen omfatter samtlige sektorer i dansk erhvervsliv, men analysen har alene fokus på at beskrive og forklare udviklingen i et udvalgt antal sektorer, som eksempelvis byggeri, industri og handel/detail.