Restaurering af 200 år gammel bygning

Uden at genoprette sætningsskadede lægter og spær er der gennemført gennemgribende restaurering af tag og facade på Gartnergården

Gartnergården er en del af Prinsens Gård ved hovedindgangen til Frederiksberg Runddel.

I 1753 nedbrændte Prinsens Gård. Kun orangeriet overlevede flammernes hærgen. I stedet for hovedbygningen blev der opført et pompøst indgangsparti i sandsten til Frederiksberg Have tegnet af Lauritz de Thurah. For at bevare symmetrien blev der parallelt med orangeriet mod syd anlagt en tilsvarende bygning mod nord, som blev indrettet til hestestald og gartnerbolig. Bag denne bygning findes den ejendom, som i dag kaldes Gartnergården.

Tagkonstruktion i fokus

Bygningens facader og tag har i løbet af 2013 og 2014 gennemgået den helt store restaurering. Det gamle, understrøgne tegltag er udskiftet med nye, røde håndbearbejdede Dantegl vingetagsten. Trækonstruktionen i såvel bindingsværk som tag er i den forbindelse blevet undersøgt for skader og råd, og de ødelagte dele udskiftet. Hvor gammel bygningen er vides ikke, da kildematerialet er yderst sparsomt, men den har med sikkerhed eksisteret i 1798. Den trefløjede bygning ses på de plantegninger, som blev udarbejdet i forbindelse med, at Frederiksberg Have blev omlagt fra barokanlæg til en romantisk engelsk have, hvilket var den foretrukne stilretning ved indgangen til 1800-tallet.

Respekt for sætningsskader

Gartnergården er nemlig et godt eksempel på en historisk ejendom, hvor man har bygget til i etaper efterhånden, som man fik brug for mere plads. Det fornemmer man tydeligt, når man ser tagfladernes varierende højde og brugen af forskellige facadematerialer. Gartnergården er en fredet ejendom, hvor tidens tand har sat sine tydelige spor. Der er sætningsskader, som helt naturligt har forplantet sig op gennem bygningen til tagkonstruktionen, hvor der er opstået skævheder og forskydninger. Det stiller helt særlige krav til håndværkerne, da det handler om at bevare husets udseende og udtryk uden at lave nogen form for genopretning af spær og lægter. De skævheder, som er opstået gennem mere end 200 år, skal bevares.

Når der er tale om en fredet ejendom, er det ligeledes et krav, at der udelukkende anvendes hele tagsten i hele tagfladens højde fra tagfod til tagkip.
www.monier.dk