Ingeniørrapport: Genbrug sparer 20 pct.

Modulvægge, tæpper uden lim og massive trægulve sparer 20 pct. af en ombygning, hvis de er baseret på genbrug

Spar 20 pct. på ombygningen af et erhvervslejemål. Det lyder som et udsalgstilbud fra et byggemarked men er resultatet af en undersøgelse fra Cowi.

I samarbejde med Datea har Cowi beregnet besparelserne ved at vælge materialer, der kan genbruges under den næste ombygning. Og det er ret meget, forklarer chief innovation manager Jasper Steinhausen, Cowi.

Det er ikke helt nemt at planlægge og foretage sine valg på det lange sigt, men hvis bygherrerne gør det, vil de hente store besparelser på at vælge materialer ned et potentiale for genanvendelse, viser undersøgelsen.

- Lejemål er ofte korte; fem år er en norm, men flere vælger i dag treårige kontrakter, forklarer Jasper Steinhausen. Derfor bliver ombygningerne også stadigt hyppigere Ved at vælge materialer, som er lette at afmontere, skille ad og genbruge, kan man spare rigtig meget.

Cowi har set på fem komponenter, der ofte ændres ved ombygninger: Trægulve, tæpper, lette vægge, glasvægge og døre, loftsplader og ophæng, skinnesystemer, lysarmaturer og lyskilder.

- Modulvægge, trægulve, der kan slibes, lofter, der er lette at ændre, og tæpper, der ikke er limet fast er måske ti pct. dyrere at købe, men den næste ombygning kan man få til halv pris, mens de efterfølgende vil blive 20 pct. billigere, konkluderer Cowi-rapporten.

Udfordringer

Over en 15-årig periode vil et lejemål, der ombygges tre gange, kunne spare 20 pct. af omkostningen til de fem komponenter. Og de samlede omkostninger til hele ombygningen vil være omkring 10 procent lavere, lyder bundlinjen.

Ombygges der med tresårs intervaller, er besparelserne procentvis endnu større, tilføjes det.

Metoden er ikke uden udfordringer. Logistikken er således et potentielt problem medgiver Jasper Steinhausen fra Cowi.

- Entra Ejendomme i Norge vil bruge strategien og forhandler med komponentleverandørerne, så en del af kontrakterne bliver, at de skal stå for logistikken omkring mellemlagring af komponenterne.

I Jasper Steinhausens optik ligger den største barriere for at tænke mere helhedsorienteret omkring ombygningsprojekter i, at potentielle besparelser på driftsbudgettet sjældent giver mulighed for at øge anlægsbudgettet. Derfor kræver det en beslutning på ledelsesniveau, hvis eksempelvis sygehuse, plejehjem, institutioner og andre bygningstyper, der hyppigt bygges om, skal kunne høste gevinsterne.

Cowi er så optaget af strategien, at rådgivervirksomheden nu holder seminarer i cirkulær økonomi.