Primo Vinduer flytter tilbage til Danmark

Primo Vinduer flytter produktion fra Berlin til Lintrup i Sønderjylland, udvider produktionen og ansætter flere medarbejdere

Tilbage i 2008 valgte Primo Vinduer i Lintrup i Sønderjylland at flytte en del af produktionen til Tyskland. Det var en beslutning, der dengang så ud til at være rigtig. Det er den ikke længere, erkender virksomheden og tager konsekvensen.

- Lønforskellen er reduceret og opvejer ikke udfordringer med logistik og kvalitet. Vi oplever i stigende grad, at markedet efterlyser dansk producerede vinduer og døre, og dét sammen med en bedre kvalitetsstyring og leveringssikkerhed er hovedårsagen til vores beslutning, fortæller direktør Kristian Andersen.

Derfor har fabrikken i Lintrup mu udvidet med 3.000 m2 og etableret en topmoderne vinduesproduktion, oplyser direktøren.

I 2008 var lønkronerne den væsentligste årsag til udflytningen; byggeriet var på sit højeste, med rekordstor omsætning de forudgående år – og dermed også et højt lønniveau og undertiden mangel på kvalificeret arbejdskraft i højsæsonen.

Det gav med andre ord god mening at forlægge dele af produktionen til Tyskland, som geografisk og mentalt ligger tæt på Danmark, og som i Primo Vinduers tilfælde har stor ekspertise i virksomhedens forretningsområde.

Udflytningen fandt sted i begyndelsen af 2008, og allerede i det første regnskabsår kom tvivlen – med finanskrisen som altoverskyggende årsag. Dalende omsætning ændrede forudsætningerne og kalkulerne for indtjeningen fra den tyske satellitproduktion.

Den nye produktion skaber nye arbejdspladser. 15 – 20 nye arbejdspladser er det allerede blevet til, og det forventes, at der kommer lige så mange til, når vinduesbranchen til foråret vågner af ”vinterdvalen”. De nye produktionsfaciliteter i Lintrup skal ikke blot huse produktion af plastvinduer. Primo Vinduer udvider samtidig sortimentet, så kunderne nu kan vælge mellem plast, plast/alu, træ/alu og træ/plast.

Også på udviklingssiden anser Kristian Andersen nærheden til produktion og salg som en klar fordel, man mister ved at flytte produktionen til udlandet. Primo Vinduer har på under et år udviklet og produktionsmodnet hele tre varianter af energiklasse A vinduet, og har allerede produceret den nye træ/alu serie i et halvt års tid. Det kunne ganske enkelt ikke være gennemført, hvis prototyperne skulle ha’ været produceret i udlandet.