Fuldautomatisk laboratorium til supersygehus

Danmarks største fuldautomatiske laboratorium på vej til nyt supersygehuset i Skejby ved i Aarhus

Arbejdet med at etablere Danmarks største fuldautomatiserede biokemiske laboratorium på det kommende supersygehus i Aarhus kom i dag et skridt videre, da Siemens Healthcare Diagnostics blev udpeget til at levere udstyr og service til anlægget.

Bygningerne til Danmarks største fuldautomatiske biokemiske laboratorium er allerede opført på byggepladsen ved siden af det eksisterende sygehus i Skejby. I dag blev Siemens Healthcare Diagnostics så valgt til at levere udstyr og service til anlægget, der i daglig tale kaldes 24-7 laboratoriet.

Den samlede sum for udstyr og installation lyder på cirka 20 mio. kroner, hvilket er omkring fire mio. lavere end budgetteret.

- Vi har valgt Siemens på baggrund af et dialogbaseret udbud, hvor vi blandt andet har holdt tre dialogmøder med de prækvalificerede leverandører og en brugergruppe med medarbejdere fra Klinisk Biokemisk Afdeling, IT-specialister og medicoteknisk rådgive”, fortæller projektchef i Indkøb og medicoteknik, Lars Hansen.

Det tætte samarbejde mellem Siemens Healthcare Diagnostics og brugergruppen fortsætter indtil alt udstyr er installeret og taget i brug, og det er en meget givende proces, uddyber ledende overlæge på Klinisk Biokemisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, Lene Heickendorff.

Klinisk Biokemisk Afdeling ligger i dag på tre forskellige adresser, men bliver trinvist samlet i den nye laboratoriebygning i Skejby frem mod 2019. Afdelingen har 350 ansatte, og der bliver årligt lavet i omegnen af 12 mio. analyser, ligesom laboratoriet årligt har cirka 1,2 mio. patientkontakter. Afdelingen servicerer de kliniske afdelinger ved Aarhus Universitetshospital og primærsektoren i Aarhus-området. Herudover varetages specialiserede funktioner for hospitaler i Region Midtjylland og andre regioner.

Installationen af det nye udstyr begynder i august 2015, og de første prøver forventes at køre gennem laboratoriet i marts 2016. Når Klinisk Biokemisk Afdeling er samlet i Skejby, og det nye fuldautomatiserede laboratorium er i fuld drift, ankommer op mod 2700 prøver i timen under spidsbelastning. Størstedelen af prøverne ankommer til laboratoriet fra hospitalets 160 rørpoststationer og er således håndfri fra prøvetagning til færdig analysering.

Det betyder kortere svartider og mere effektive arbejdsgange, forklarer ledende overlæge på Klinisk Biokemisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital Lene Heickendorff.

- Med det nye laboratorieanlæg får vi mulighed for at nå vores målsætning om døgnet rundt at tilbyde et meget stort analyserepertoire med ultrakorte svartider. Vi forventer, at størstedelen af prøverne kan håndteres på det fuldautomatiske anlæg, og det betyder, at vi fra 2019 regner med at opnå væsentlige besparelser, der kan bidrage til den effektivisering på otte procent, som byggeriet af det nye hospital i Skejby er underlagt af Kvalitetsfonden, siger Lene Heickendorff.