Lynetten fik et smukt udkigstårn

Spindeltrappe med udsigtsrepos i stål og aluminium på en 14 meter høj skorsten - udført af bl.a. Aalborg Aluminium Industri og DS Stålkonstruktion

Det er DS Stålkonstruktion A/S og de to underleverandører Aalborg Aluminium Industri A/S og Mogens Danmark A/S, der i samarbejde har lavet renoveringsarbejde på Lynetten i København. Renoveringsarbejdet omfatter etablering af isskærm, rotundetag, spindeltrappe og udsigtsrepos i skorstenssokkel, udvendige trapper, værn og reposer.

Overordnet har opgaven bestået i at få konstrueret en spindeltrappe med udsigtsrepos i stål og aluminium på en 14 meter høj skorsten.

- Der var tale om, at der skulle laves et rotundetag, hvor den bærende konstruktion bestod af otte stk. opsvejste alu-spær, boltet sammen om en centerstolpe, fortæller Jesper H. Larsen fra Aalborg Aluminium Industri A/S.

- Det, som især var spændende ved projektet var, at hele tagskonstruktionen skulle samles på jorden og have lagt et let tag på i sandwich-konstruktion, udført af Norisol. Det hele skulle løftes intet mindre end 14 meter op i højden og sættes på plads og hertil lavede vi et løfteåg, der kunne klare opgaven, forklarer Jesper H. Larsen.

Desuden har virksomheden udført en 12 meter høj spindeltrappe, der er placeret indvendigt i skorstenssoklen – og her manglede heller ikke udfordringer.

- Det var noget af en konstruktionsopgave, især fordi skorstenen ikke havde samme diameter hele vejen op. Arkitektens udspil var en spindeltrappe på en omvendt måde i forhold til den gængse. I stedet for at have en centerstolpe, hvorfra vangerne til spindeltrappen er trinnene placeret indvendigt på væggen i skorstenssoklen og samtidig fået etableret nogle mellemrepos`er samt mindre trapper til udligning af niveauforskelle – dertil kommer naturligvis værn, forklarer Jesper H. Larsen videre om opgaven.

- Hele meningen med konstruktionen er jo, at man kan komme op til et udkigspunkt der gør det muligt at få et godt udkig over havnen og det har vi fået skabt med denne konstruktion der samtidig er med til at forskønne indtrykket af hele bygningen ud mod havnesiden, siger Jesper H. Larsen.

Billedtekst:

Renoveringsarbejde med fokus på stål: spindeltrappe med udsigtsrepos i stål og aluminium og rotundetag, der skulle løftes hele 14 meter op.