Færre førstegangskøbere vil presse markedet

Frem mod 2018 vil der blive knap 28.000 færre førstegangskøbere, hvilket vil reducere efterspørgslen på ejerboliger, vurderer Dansk Byggeri

Antallet af potentielle førstegangskøbere falder med knap 28.000 personer frem mod 2018, og det har store konsekvenser for boligmarkedet i store dele af landet.

- De typiske førstegangskøbere er i alderen 30-39 år, og denne gruppe vil falde drastisk frem mod 2018. Faldet har flere konsekvenser, end man måske lige skulle tro – især i Udkantsdanmark, mens de større byer går mere fri. Færre førstegangskøbere vil alt andet lige medføre et fald i efterspørgslen på boliger, hvilket vil føre til længere liggetider, som så igen vil føre til prisfald, siger Finn Bo Frandsen, chefanalytiker i Dansk Byggeri og fortsætter:

- Derudover vil misforholdet mellem antallet af udbudte boliger og interesserede købere påvirke nybyggeriet, for når priserne falder på de eksisterende boliger, så falder incitamentet til at bygge nyt, og det påvirker i stor stil bygge- og anlægsbranchen, som både går glip af nybyggeri og renoveringsopgaver, når færre vil bygge eller købe ny bolig.

I stedet for at være tilbageholdende med at komme ind på boligmarkedet, anbefaler Finn Bo Frandsen, at de unge førstegangskøbere slår til.

- Det er nu, at man kan gøre sig en attraktiv investering, hvis man husker at kigge på kvaliteten og omgivelserne. Ud over grøn omstilling skal man være opmærksom på, at man bosætter sig i et område, hvor flere gerne vil flytte til, og hvor oversvømmelser eller andet ikke kan komme på tale ved fx skybrud, siger Finn Bo Frandsen.