Cebra tegner avanceret børnehave i Abu Dhabi

Center for Early Childhood Development i Abu Dhabi bliver såvel avanceret børnehave som videnscentrer i tidlig opvækst og pædagoogik - tegnet af danske Cebra

                                                          

Det forestående Center for Early Childhood Development i Abu Dhabi er muligvis den mest avancerede børnehave i verden. Men det vil også være en af verdens avancerede videnscentrer i tidlig opvækst og pædagoogik. Danske CEBRA designede centeret fra bunden og først spadestik er lige om hjørnet.

Et stort betontelt

Center for Early Childhood Development får en opsigtvækkende konstruktion med spidse tagforhøjninger, et teltlignende ydre design i bølgende former og tre træinspirerede vindtårne, der rejser sig op gennem det spidse tag. Stærkt påvirket af Abu Dhabi’s kultur og natur bestræber det 7.500 kvm store center sig på at skille sig ud i en by, hvor international arkitekttur har indtaget byen. Bygherren af projektet er Salama Bint Hamdan Al Nahayan Foundation, som er ejet af den royale familie af de Forenede Arabiske Emirater.

- De efterspurgte et moderne design, der kunne omfavne Emiraternes oprindelige kultur, men uden at hvile i fortiden. Resultatet er en toetagers bygning inspireret af khaimah-teltene med kurver i varierende dybder, toppet med et sandduns-lignende tag perforeret af tre enorme ståltræer, som ventilerer betonbygningen indendørs. Bygningens udvendige er pakket ind i mat gylden tobak-lignende aluminiumslameller. Mens deres farve sikrer en naturlig overgang til ørkenen, der omgiver den moderne by, afskærmer lamellerne også for solen, som nogle dage når op på 50 grader celsius, forklarer tegnestuen i en meddelelse.

Elitecenter i børneforskning

- Men ‘stille’ er ikke nødvendigvis det første ord, man tænker på, når man træder ind i Center for Early Childhood Development. Bygget i to niveauer kommer hvert niveau til at huse henholdsvis børn og voksne, som tillader et naturlig delt flow mellem de funktioner centret kommer til at rumme. Stueetagen er dedikeret til børnene og vil være i stand til at rumme næsten 100 børn i alderen 45 dage, som er barselstiden i Abu Dhabi, til de er omtrent fem år. Der vil være en børnehave, en butik i børnetilbehør, et kreativt værksted og et ’legerum’ til udvikling af børnenes grovmotorik. Ståltræernes enorme bunde vil komme til at fungere som indendørs legepladser sammen med andre legefunktioner og hele interiøret holdes i et simpelt design, hvor børnenes leg og malen vil komme til at fylde stedet op med tiden, skriver tegnestuen.

Første etage, og voksenetagen, er den del, som vil lave genklang i forskningsverden i børneadfærd. Ledet af højtuddannede professionelle huser det blandt andet forskningsfaciliteter, et stort auditorium, videreuddannelse for specialister og et videnscenter, der også fungerer som bibliotek for forældre. Det bliver en verdenselite rettesnor for resten af verden at følge – både i design og viden.

Direkte inklusion

Mange lærere bliver ansat for at sikre en utrolig høj elev/lære-ratio, som giver de bedste forhold for et inkluderende miljø. Pædagogerne bliver set som lærere, da børnene kommer til at skulle lære fra tidlig barndom og med hver personlig lærer bliver børn med specielle behov inkluderet direkte ind i klasserne. Cebra blev inviteret til konkurrencen takket være deres tidligere børnehaveprojekt Designbørne-haven i Vonsild, og vandt konkurrence i Abu Dhabi over 20 andre arkitekter sidste forår. Bygningen forventes at stå klar til brug i 2015.

Fakta

Placering: Abu Dhabi, UAE

Klient: Salama Bint Hamdan Al Nahyan Foundation

Størrelse: 7.500 m2

Arkitekt: CEBRA

Konsulent: Yale University Child Study Center