Pro Tec Vinduer introducerer BIM-objekter

Pro Tec Vinduer introducerer optimerede BIM-objekter til små og mellemstore tegnestuer

BIM bliver stadig mere udbredt i den danske byggebranche, og de små og mellemstore tegnestuer følger efterhånden også godt med. Det sker blandt andet som følge af strammere lovkrav, og Pro Tec Vinduer går nu forrest med nye optimeringsfunktioner, der letter arbejdet endnu mere for de mindre arkitektfirmaer.

BIM (Building Information Modeling) har været undervejs i den danske byggebranche i mere end 10 år og er i dag en naturlig del af arbejdet hos de store danske arkitektfirmaer. De små og mellemstore tegnestuer har derimod med rette forholdt sig mere afventende, men nu introducerer Pro Tec Vinduer i Holstebro nogle helt nye muligheder, der gør det svært at negligere fordelene:

- Vi har været meget ambitiøse i vores tilgang til BIM og mener nu at have fundet den helt rigtige løsning - også til de små og mellemstore tegnestuer, forklarer direktør Søren Hansen fra Pro Tec Vinduer og fortsætter:

- Vi er meget bevidste om, at de enkelte byggeprojekter er pressede på tid, og derfor skal BIM først og fremmest spare tid og ressourcer i projekteringsfasen. Derfor har vi tilført vores BIM-objekter en række nye features og funktionaliteter i et tæt samarbejde med branchen.

Virksomheden har valgt at tilbyde sine BIM-objekter i Revit-format, da Revit i dag er den markedsledende platform til 3D-modellering. Objekterne er optimerede i et tæt samarbejde med Bjerg Arkitektur og er efterfølgende testet af blandt andre 3XN, KPF Arkitekter og bygningskonstruktørlinjen på UCN i Aalborg:

- Vi har taget udgangspunkt i branchens behov frem for produkternes beskaffenhed. Det har selvsagt givet nogle udfordringer, men vi har fra starten sat overliggeren højt og har haft en ambition om at bygge ovenpå det, man kan i dag, fortsætter Søren Hansen.

Revit-filerne fra Pro-Tec er blandt andet modellerbare, så konstruktøren eller arkitekten kan tilpasse både højde, bredde og karmdybde. Når dimensionerne for et vindue eller en dør er indtastet, sørger Revit med de nye optimerede funktioner for, at den korrekte U-værdi og Eref beregnes automatisk:

- En af fordelene med BIM-objekterne er, at de er intelligente og derfor løser problematikken omkring opbygning af facadesystemer. Samtidig justerer U-værdi og Eref sig automatisk, når man manuelt ændrer størrelsen på objektet, pointerer bygningskonstruktør Søren Hougaard Worsøe fra KPF Arkitekter.

Søren Hougaard har sammen med en række kolleger været med til at teste de nye muligheder og er som det fremgår begejstret. BIM-objekterne indeholder også funktioner, der sikrer, at hvis den indtastede værdi ikke er mulig, vil programmet sørge for, at produktet overholder de dimensioner, der er tilgængelige for produktet. På den måde er konstruktøren altid på forkant med, om vinduet og døren passe til den pågældende projektsag:

- I modsætning til traditionelle vindue- og dørobjekter, er de nye BIM-objekter intelligente og lavet til både at kunne fungere som enkeltstående bygningsdele eller som et større facadeparti. Det betyder, at objekterne automatisk justerer det udvendige karmmål. Som konstruktør skal du således blot definere, hvilke sider der støder op til et andet objekt, forklarer Søren Hansen videre.

Pro Tec Vinduer tilbyder sammen med de nye BIM-objekter også en udvidet rådgivning på enkeltsager. Det sker som en del af en målrettet strategi om at følge hvert enkelt projekt til dørs – lige fra den indledende projekteringsfase til den endelige montering.