Entasis og Cowi vinder konkurrence om svensk skyskraber

Skidmore, Owings and Merrill (SOM) har i samarbejde med Entasis, COWI Danmark og COWI Sverige vundet arkitektkonkurrence om Sveriges højeste skryskraber

SOM, Entasis og COWI vinder arkitektkonkurrencen om Sveriges nye skyskraber, "Polarstjernen" – den højeste bygning i Norden.

Som en af fem finalister vandt teamet den internationale konkurrence på sit design og funktionalitet, som omfatter et 230 meter højt tårn og en helhedsplan for området Karlavagnsplatsen i Göteborg. Arkitektkonkurrencen var arrangeret af SERNEKE, Göteborg Kommune og Älvstranden Utveckling AB, og den giver altså byen sin første rigtige skyskraber.

COWIs internationale ekspertise inden for høje bygninger betød, at COWI var rådgiver på opgaven i forbindelse med udarbejdelsen af konkurrenceforslaget. Ved at trække på virksomhedens kompetencer inden for fundering, boligbyggeri, installationsteknik, trafikplanlægning og brandsikring var COWI med til at finde den optimale, funktionelle løsning for bygningen og området.

- Det, at vi har vundet en international konkurrence over skarpe internationale konkurrenter, beviser, at vi har evnerne til at projektere den højeste bygning i Norden, når vi forener vores kompetencer, siger højhusekspert Jens Fussing fra COWI.

Bæredygtig vision

Polarstjernen vil byde på flere muligheder for lokalsamfundet og indeholde en lounge for beboerne, en offentlig restaurant, et fitnesscenter og en tagterrasse. Tårnet skal huse forskellige typer af lejligheder, som alle har egen balkon. Toppen af bygningen er udstyret med Göteborgs højest beliggende udkigspunkt, hvorfra alle har mulighed for at nyde den smukke udsigt over byen og floden.  

SOM har designet 6 af verdens 15 højeste bygninger og har leveret et yderst effektivt design, både hvad angår etageareal og energiforbrug, samtidig med at lejlighedernes udsigt fokuserer på byen og havnefronten. Tårnets design komplementeres af en bæredygtig vision for hele området, der styrker Göteborg som helhed – især det tidligere industriområde Lindholmen nord for Götaälven.

Med baggrund i denne markante vision sigter helhedsplanen efter at skabe et levende kvarter på 143.000 m² med blandet anvendelse. Kvarteret skal være en pulserende destination med et udvalg af boliger, kontor, handel og service, og forhåbentlig gøre Lindholmen til det foretrukne sted på den nordlige side af floden.

For at markere byens 400 års fødselsdag foreslås det at etablere en ny landskabsring, der forbinder vigtige steder i byen, og at skabe en ny park ved at forlægge Lindholmsallén.

Efter planen skal skyskraberen stå færdig senest i 2019.