Håndværkerfradraget skaber endnu mere hvidt arbejde

En afskaffelse af håndværkerfradraget vil koste mellem 3000-5000 reelle job i byggeriet.

Håndværkerfradraget har skabt tusindevis af nye hvide job i bygge- og anlægsbranchen og en afskaffelse af ordningen nu risikerer at komme til at koste 3-5.000 reelle job.

Det siger afdelingschef i Håndværksrådet, Frank Korsholm i en kommentar til Rockwool-fondens seneste undersøgelse, der ikke kan påvise, at BoligJobplanen med bl.a. håndværkerfradraget har haft betydning for andelen af det sorte arbejde.

Håndværkerfradraget virker som løntilskud på ca. 5.000 kr. til reparations- og serviceopgaver i boligen, og ifølge Frank Korsholm er beløbet for lille til for alvor at reducere det sorte arbejde ved de større byggesager.

”Vores egen undersøgelse viser, at to ud af tre virksomheder nu har færre kunder, der ønsker at få udført sort arbejde. Det er primært de mindre opgaver, som de benytter håndværkerfradraget til, mens fradraget ikke har nogen virkning på de store opgaver”, siger Frank Korsholm.

Håndværksrådet foreslår derfor at forhøje fradraget til ca. 40.000 kr. og dermed matche beløbet i Sverige.

”Vi ved, at et større fradrag, som det kendes i Sverige, vil reducere det sorte arbejde meget betragteligt. I Danmark har virkningen derimod primært været, at boligejerne har sat gang i endnu mere hvidt arbejde, hvilket har holdt hånden under beskæftigelsen i en meget svær tid. Men hæver vi fradraget, kan vi også gøre et stort indhug i det sorte arbejde, og dermed bliver det heller ikke så dyrt for statskassen”, siger Frank Korsholm.

Rockwool-Fonden anslår, at omfanget af det sorte arbejde nu udgør en værdi på ca. 40 mia. kr., hvor det for ca. fem år siden var på 48 mia. kr. I tabte skatteindtægter vurderer fonden, at beløbet er på ca. syv mia. kr.

”En meget stor del af de syv mia. kr. vil komme ind i skatteindtægter, hvis vi hæver fradraget som i Sverige, ” siger Frank Korsholm.