Byggeriets konjunktur faldt i marts og april

Den sammensatte konjunkturindikator for bygge og anlæg er faldet svagt i både marts og april i år - forventningerne til fremgang i beskæfti­gel­sen er aftaget

Den sammensatte konjunkturindikator for bygge og anlæg er faldet svagt i både marts og april i år. Det er forventningerne til fremgang i beskæfti­gel­sen, som er aftaget, mens ordrebeholdningen har været næsten uændret. Ifølge Danmarks Statistik er det endnu for tidligt at sige, om den stigende tendens, der er set over det seneste år, er brudt.

I Dansk Byggeri er chefanalytiker Finn Bo Frandsen enig med Danmarks Statistik om denne vurdering.

- Det har været en mild vinter, og det gode vejr har bevirket, at beskæftigelsen i bygge- og anlægs­branchen har været højere i forhold til det niveau, som ville gælde under ”et normalt vintervejr”. I år er det derfor særligt vanskeligt at tolke den sæsonkorrigerede udvikling i virksomhedernes forventninger til beskæftigelsen i 2. kvartal sammenlignet med 1. kvartal, siger chefanalytiker Finn Bo Frandsen, Dansk Byggeri, i en kommentar.

Virksomhedernes vurderinger af ordrebeholdningen i forhold til det normale niveau er forbedret gennem de seneste fire år.

- Det må primært være udtryk for, at man i virksomhederne er gradvist ved at vænne sig til de nye tider efter det voldsomme tilbageslag, som indtraf dengang finanskrisen slog ud i lys luge, for den samlede bygge- og anlægsproduktion er i år kun en anelse højere end i 2010, fortæller Finn Bo Frandsen.

Ifølge Danmarks Statistik har bygge- og anlægsbranchens ordrebøger pr. primo april 2014 arbejde til 4,5 måneder. Det er lidt mindre end måneden før, hvor der var ordre til 4,4 måneders produktion.

Ordrebøgerne i april år er bedre end for et år siden, hvor der kun var ordre til 3,6 måneders produktion, men i år er ordrebøgerne dog noget tyndere end for både to og tre år siden. Primo april 2012 var der således arbejde til 4,9 måneder og primo april 2011 var der arbejde til 5,1 måneder.

- Det er tydeligt, at virkningerne af finanskrisen ikke er overstået. Både nybyggeriet af boliger og erhvervsbygninger er i bund, og både boligejerne og det private erhvervsliv er tilbageholdende med at renovere, fortæller Finn Bo Frandsen.

Han henviser til Dansk Byggeris seneste konjunkturanalyse, der bekræfter denne tendens.

- For så vidt angår statens, regionernes og kommunernes byggeinvesteringer, så har der i bedste fald været tale om et uændret niveau fra 2011 til 2013, hvorimod investeringerne i anlæg er vokset med 15 procent, fortæller chefanalytiker Finn Bo Frandsen, Dansk Byggeri.