Kingdom Tower færdig om fire år

I 2018 vil Kingdom Tower stå færdigt i den saudi-arabiske Rødehavsby, Jeddah - til den tid verdens højeste skyskraber med over 1.000 meter

I 2018 vil Kingdom Tower stå færdigt i den saudi-arabiske Rødehavsby, Jeddah.Til den tid vil skyskraberen være verdens højeste med sine over 1.000 meters højde fordelt på 3.5 millioner kvadratmeter. En by skal desuden etableres omkring Kingdom Tower med yderligere 23 millioner kvadratmeter beboelsesområde.

Til sammenligning er verdens nuværende højste tårn Burj Khalifa i Dubai 'kun' 828 meter. Verdens højeste tårn skal både indeholde hotelværelser og luksuriøse ejerlejligheder, og vil koste omkring 140 mia. kr. – bygningen får til gengæld plads til 80.000 menensker.

Det vil blive bygget af det saudi-arabiske byggefirma Bin Laden Group, der ofte scorer de mest lukrative byggekontrakter for kongestyrets mest eksklusive projekter.

Byggefirmaet, der har gode forbindelser i den saudiske kongefamilie, har blandt andet stået for de finansielle distrikter i hovedstaden Riyadh, flere lufthavnsterminaler, universiteter, pilgrimsfaciliteter i Mekka og senest Abraj Al Bait Towers i Mekka, der med sine 601 meter er verdens højeste klokketårn.

Planerne for Kingdom Tower i Jeddah blev allerede afsløret for halvandet år siden af den saudiske milliardærprins Alwaleed bin Talal. Byggeriet vil ske med ekstern rådgivning fra Mace, skaberne af The Shard-tårnet i London.

- En af grundene til, at vi hyrede dem er, at de vil bruge det samme hold, der stod for The Shard«, siger Waleed Abduljaleel Batterjee, administrerende chef for entreprenørvirksomheden Jeddah Economic Company, til det britiske handelsmagasin Building.

De byggeglade saudiere er i færd med flere større projekter til værdier af flere milliarder dollars, der skal effektivisere landets infrastruktur og gøre noget ved det massive behov for flere boliger.

Jeddah, der er Saudi-Arabiens næststørste by med omkring fire millioner indbyggere har længe klaget over at være blevet forbigået i de tårnhøje planer. Men byen kan nu glæde sig til at byggefirmaerne sætter kraner op i midten af april. Byggeriet vil begynde midt på året ifølge Waleed Abduljaleel Batterjee

Op mod 140 milliarder kr. er skyskraberen budgetteret til at koste. Den får plads til 80.000 mennesker og turistfaciliteter til anslået en million besøgende årligt.