Stemning i byggeriet på højeste niveau i fem år

Stemningen i byggesektoren er blevet bedre fra november til december - det højste niveau siden foråret 2008, fremhæver BRFkredit

- Der har været en markant stigning i konjunkturindikatoren for bygge og anlæg. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik her til morgen. Stemningen i byggesektoren er således blevet bedre fra november til december. Danmarks Statistik kan berette, at indikatoren er minus 9 i december mod minus 14 i november, hvilket er det højeste niveau siden foråret 2008.Tallene er korrigeret for normale sæsonudsving. Ligeledes er indikatorens to underkomponenter, beskæftigelsesforventninger og ordrebeholdning, begge steget og er nu på henholdsvis minus 3 og minus 14 i december, hvilket er noget højere end sidste måned, siger Ulrikke Ekelund, cheføkonom hos BRFkredit.

- Det er sandsynligvis december-stormen, Bodil, som blandt andet sætter sine præg i statistikken. Oprydningsarbejdet har nemlig bidraget positivt for bygge- og anlægsvirksomhederne i form af stigende reparationer.  Godt nok kunne stormen ikke måle sig med stormen 3. december 1999, som havde en betydelig effekt på dansk økonomi, men set fra et økonomisk synspunkt er stormen Bodil alligevel en håndsrækning fra moder natur til byggebranchen, påpeger Ulrikke Ekelund.

Tallene viser ligeledes, at der i december angives 4,4 måneders sikret arbejde i ordrebøgerne. Det tal var 4,0 i  november, og i december sidste år var tallet 3,9. Altså her er der  tale om et stabilt niveau.

- Til trods for den markante stigning, der formentlig skyldes udbedringer af skader fra december- stormen, så er der stadig et stykke vej til det store rejsegilde i byggebranchen. Dog er stemningen noget bedre, end da finanskrisen var på sit højeste. Men p.t. forventer vi ikke, at byggebranchen kan bidrage positivt til væksten i Danmark. Der skal mere gang i danskernes forbrug, før vi begynder at se en vending for bygge og anlæg, siger Ulrikke Ekelund