Ejendomspriser faldt fra august til september

Ejendomspriserne faldt fra august til september, viser nye tal fra Dnmarks Statistik - enfamiliehuse faldt 1,1 pct., mens ejerlejligheder faldt 0,5 pct.

- Dagens tal er en skuffelse og tegner ikke helt det billede, vi generelt oplever, når vi ser på vores ejerskiftesager. Det skyldes formentlig, at udviklingen dækker over overordentligt store regionale forskelle. Ser man på tremåneders glidende gennemsnit, er der prisfald på enfamiliehuse med 0,5 pct., mens ejerlejligheder steg med 1,3 pct. Den positive trend, vi har set igennem nogen tid, er dermed brudt for parcelhuse, mens ejerlejligheder holder skansen. I denne kolde tid ved vi imidlertid, at en enlig svale ikke gør nogen sommer, derfor skal dagens tal tages med et gran salt. Når det er sagt, illustrerer tallene imidlertid ganske glimrende, at boligmarkedet er skrøbeligt, og at der ikke skal meget stemningsskifte til før end, at boligmarkedet taber pusten. Hen over sommeren har vi haft aftagende økonomisk vækst og en faldende beskæftigelse. Det kan have fået flere potentielle boligkøbere til at være mere tilbageholdende, ligesom at den megen fokus, der aktuelt er på konsolidering ikke ligefrem er en saltvandsindsprøjtning til boligmarkedet, siger Ulrikke Ekelund, cheføkonom hos BRFkredit.

- Ser man på udviklingen på årsniveau, er der stadigvæk tale om pæne stigninger. Her er lejlighederne steget med 7,8 pct., hvorfor vi faktisk finder det positivt, at ejerlejlighedsmarkedet er gået lidt ned i gear, idet det øget sandsynligheden for, at vi har et mere permanent opsving. Prisen for enfamiliehuse er på årsniveau steget med 2,7 pct. Fremadrettet har vi en forventning om, at boligpriserne vil stige i afmålt tempo igennem 2014. Det vil ikke være usædvanligt, at vi vil se enkelte måneder med fald, men den langsigtede trend vil være opadgående. Når det er sagt, har vi også en forventning om, at de regionale forskelle på det danske boligmarked vil tage til i styrke, det skyldes ene og alene befolkningstilvæksten i de større byer, siger Ulrikke Ekelund.

Det gennemsnitlige hus handles aktuelt 1.770.000 kr. og 1.751.000 kr. for en lejlighed. De gennemsnitlige købesummer er faldet ret markant siden august, hvilket er et udtryk for, at flere billigere ejendomme igen handles. Dermed ser vi også en stigernde handelsaktivitet, hvor noget af den positive udvikling vi igennem længere tid har set på ejerlejlighedsmarkedet spreder sig. Dette forhold kan også være en af forklaringerne på, at vi i dagens tal ser prisfald på landsplan. Det er således med stor spænding, at vi venter på de regionale kvartalstal.