Aarhus kommer til at mangle boliger

Analyse fra Dansk Byggeri viser, at Aarhus vil komme til at mangle 16.000 boliger frem mod 2020

Den massive tilflytning til byen betyder, at Aarhus vil mangle over 16.000 boliger frem mod 2020, viser en ny analyse fra Dansk Byggeri.

- Hvis kommunen ikke handler nu, vil det blive yderst vanskeligt for både studerende, børnefamilier og ældre borgere at finde en passende bolig, og det er en uholdbar situation. Byggetempoet skal skrues op, så den hænger sammen med efterspørgslen, siger Michael Ancher, formand for Dansk Byggeri Østjylland til JP.

Syv år virker måske som langt ude i fremtiden, men det tager tid at få lokalplaner i hus, finde penge til byggeriet, sætte spaden i jorden og få et hus eller lejlighedskompleks til at stå klar, påpeger Michael Ancher.

- Og infrastrukturen skal også udbygges til at kunne rumme de mange nye tilflyttere. En Marselis-tunnel, en letbane og intelligente trafiksystemer gør det ikke alene,« siger Michael Ancher, der mener, at politikerne i Aarhus er nødt til at sikre, at man kan komme til og fra byen nemt og hurtigt.

I perioden 2007-2013 er der årligt blevet bygget 1.655 boliger i Aarhus. Skal udbuddet matche efterspørgslen, er det nødvendigt at bygge 2.318 boliger årligt frem mod 2020.

Hvis byggetempoet i byen forbliver det samme, vil der være en årlig boligmangel på 663 boliger, fastslår Dansk Byggeri i sin analyse.

- Derfor er det vigtigt, at Aarhus får sat gang i byggeriet ved Lisbjerg og fortsætter byggerierne på havnen og på Ceres-grunden,« understreger Michael Ancher.

Teknikrådmand Bünyamin Simsek (V) anerkender behovet for at sætte byggetempoet op.

- Vi har en plan for, hvor der skal bygges, og mange spændende arealer kommer i spil de kommende år. Men vi skal være villige til at inddrage nye arealer og udstykke nye grunde, så udbuddet af boliger kan følge med, siger rådmanden til JP

Boligmanglen begrænser sig ikke kun til Aarhus. I alt er der behov for ca. 29.000 flere boliger i Østjylland frem mod 2020, viser analysen fra Dansk Byggeri.

 

Kommuner med størst mangel på boliger i 2020

København: 40.081

Aarhus: 16.223

Aalborg: 6.939

Frederiksberg: 4.665

Odense: 5.774

Kilde: Dansk Byggeri