Et mesterværk i lys for Det Sixtinske Kapel

Belysningsproducenten Osram udstyrer Det Sixtinske Kapel med en ny type LED-løsning

Belysningsproducenten Osram udstyrer Det Sixtinske Kapel i Rom med en ny type LED-løsning. Efter 500 år kan de kunsthistoriske mesterværker nu beskues med den hidtil højeste detaljeringsgrad, og den særligt kunstbevarende lysinstallation muliggør et markant klarere lys med højere belysningsværdier. Derudover bruger den nye LED-løsning 60 procent mindre strøm end den tidligere lysinstallation.

-Kunst stiller de allerhøjeste krav til belysningen. Efter den globalt set enestående lysinstallation i Lenbachhaus Museum i München får de verdensberømte freskoer i Det Sixtinske Kapel nu det samme høje niveau af kvalitetsbelysning. Dette understreger endnu en gang Osrams status som ekspert i integreret belysning, der lever op til de strengeste krav, udtaler Peter Laier, Osrams Chief Technology Officer og medlem af bestyrelsen med ansvar for forretningsområdet belysning.

Cirka 7.000 LED-lys vil fra næste år oplyse Det Sixtinske Kapel med ensartet lys og belyse de verdensberømte kunstværker med den højest mulige lyskvalitet. Lysets farvespektrum er med høj præcision og på videnskabeligt grundlag blevet specialfremstillet til bl.a. farvestofferne i Michelangelos freskomalerier.

Den meget præcise styring af lyset sikrer, at kunstværket er ensartet belyst, og at museets besøgende ikke oplever genskær. For at opnå, at lyset føres i samme retning som det naturlige dagslys, bliver lysarmaturerne installeret under vinduerne, og uden at de kan ses. Indtil nu har besøgende kun kunnet se kunstmalerierne i begrænset omfang og afhængigt af det dagslys, der trænger ind, samt begrænset af tekniske og bevaringsmæssige restriktioner.

Det bevaringsmæssige aspekt, dvs. beskyttelsen af kunstværkerne, spillede en særlig vigtig rolle under planlægningen af projektet, og den nye LED-løsning er betydeligt mere skånsom end alle alternative former for kunstigt lys. Belysningsstyrker på ca. 50 til 100 lux (tidligere 5 til 10 lux) sikrer, at kunstværkerne kan betragtes tydeligt og samtidig ældes så lidt som muligt.

Ud over kvaliteten af belysningen, er den nye løsning også væsentlig mere økonomisk end det tidligere system. Selvom belysningsstyrken bliver forøget markant, forventes strømforbruget til belysningen i Det Sixtinske Kapel at blive reduceret med mere end 60 %. Årsagen er ikke kun implementeringen af energibesparende LED-lys, men også den meget præcise lysplanlægning, der belyser kapellet med høj præcision og helt uden lysspild.

Dette pilotprojekt med arbejdstitlen LED4Art er støttet af EU's støtteprogram for informations- og kommunikationsteknologi (European Subsidy Program for Information and Communication Technology) inden for rammeprogrammet for konkurrenceevne og innovation (The Framework for Competitiveness and Innovation, PSP-CIP).

Hensigten i støtteprogrammet er at vise nye muligheder for LED-teknologi med hensyn til energieffektivitet og forbedret lyskvalitet og dermed opnå en hurtigere markedsindtrængning for den nye teknologi. Ud over Osram, der er projektkoordinator, er de andre involverede partnere University of Pannonia i Ungarn, Institut de Recerca en Energia de Catalunya i Spanien og Faber Technicas planlægningskontorer i Italien.