Byggekvalitet går tabt i udbudsræs

Der bruges for mange penge på at lave udbud – på bekostning af at bygge bedre, siger Kurt Palmqvist, indehaver af rådgivende ingeniørvirksomhed S. E. Brockhuus A/S

Der bruges i dag mange millioner kroner på at lave udbud – penge, som i stedet burde gå til at bygge bedre. Sådan siger Kurt Palmqvist, indehaver af rådgivende ingeniørvirksomhed S. E. Brockhuus A/S. Firmaet har stået i spidsen for den ti år lange renovering af Aggersvold Gods ved Jyderup, som er gennemført helt uden udbud. Og det kan hele branchen lære af, mener virksomheden.

Med Aggersvold Gods har vi et konkret bevis for, at det kan lade sig gøre at bygge i meget højere kvalitet, uden at det går ud over pris og tidsplan, slår Kurt Palmqvist fast og fortsætter:

 – Udbudsformen i Danmark lader den laveste fællesnævner blive styrende, så vi får både grimmere, dårligere og dyrere byggerier. Samtidig går selv store entreprenørfirmaer konkurs, fordi alle har skåret helt ind til benet og lidt til.  På Aggersvold Gods var ingenting i udbud, og vi kom fint ud på den anden side med både pris, tid, kvalitet i orden.


Hvor de fleste byggerier først kommer i gang efter flere udbudsrunder – ofte med nye deltagere i hver runde – greb S. E. Brockhuus A/S tingene helt anderledes an på Aggersvold Gods.

- Vi forlangte, at det skulle være det samme team, der kørte gennem hele forløbet, så man ikke skulle overtage arbejde efter andre, fortæller Kurt Palmqvist.

- Derfor kendte alle involverede holdningen og tankegangen bag det skrevne ord på forhånd. Samtidig valgte vi selv alle håndværkere og gjorde en dyd ud af at besøge alle entreprenører og se de enkelte svende i øjnene. Vi spillede med åbne kort og sad hele vejen i én stor fælles skurvogn. Det skabte en åben dialog, hvor udfordringer blev løst hurtigt og effektivt, og hvor fagentreprenørerne selv kunne være med til at planlægge og bytte om på rækkefølgen, når det gav mening. 

Godt samarbejde giver høj kvalitet

Den særlige samarbejdsform på Aggersvold Gods skabte en helt særlig ånd på projektet, og alle tog ansvar. Samarbejdsformen gav også en tværfaglige holdning på byggepladsen, som betød, at man kunne se en maler kravle ned ad stigen for at hjælpe en tømrer med en tung bjælke, som han stod alene med. Og det er et særsyn i dagens Danmark, slår Kurt Palmqvist fast.

- På alt for mange byggeprojekter har udbudsræset betydet, at man har fokus på sit eget og gør lige præcis det, man skal gøre, ikke en brøkdel mere. Tendensen er, at vi skal arbejde hurtigere og billigere hele tiden, og det betyder, at alle må springe over, hvor gærdet er lavest, siger han.

- Jeg er ikke i tvivl om, at udbudsræset giver grimmere, dårligere og dyrere byggerier med masser af konflikter og oven i købet konkurser i kølvandet. Hvis vi i stedet brugte vores samarbejdsmodel, som virker fortrinligt, ville vi få langt bedre byggeri til den samme pris.

Kurser i udbudsret:

http://www.byggekurser.dk/kursus/udbudsret-for-praktikere/

Kurser i udbudsmateriale:

http://www.byggekurser.dk/kursus/udbudsmateriale/