Beregning af komplekse tværsnit

Teknologisk Institut lancerer beregningsmetode til komplekse tværsnit

Komplekse tværsnit, der afviger fra det rektangulære, vil sædvanligvis have en styrke, der er mange gange større end det rektangulære. Forskellige typer af rektangulære tværsnit er vist her, og mange af typerne er kendt fra det ældre byggeri, hvor styrkeforøgelserne intuitivt og overslagsmæssigt blev medtaget i projekteringen, f.eks. ved at der i murværksfelter blev set bort fra åbninger, da disse blev sammenmuret og således dannede et H-tværsnit rundt om åbningerne.

Overslagsmæssige beregninger er ikke længere valide, og projekteringen af komplekse tværsnit kan derfor være noget vanskelig. Teknologisk Institut har derfor udviklet et værktøj til brug for dimensioneringen af komplekse tværsnit, således at dette kan foregå hurtigt og enkelt, og sådan at byggemyndigheder har reference til det anvendte projekteringsværktøj.

Projekteringsværktøjet består af et regneark til fri download, hvor princippet er, at det komplekse tværsnit omsættes til en rektangulær væg med en ækvivalent tykkelse, der modsvarer det komplekse tværsnits forøgede styrke. Hvor det er nødvendigt, undersøges også forskydningsforhold mellem flanger samt foldningsproblematikken.