Byggevirksomheder øger indtjening voldsomt

Virksomhederne i byggebranchen mere end fordoblede deres indtjening i 2012, viser analyse, foretaget af Spar Nord

Årsregnskaber for virksomheder i den danske byggesektor viser en markant indtægtsfremgang på næsten 130 pct. i 2012. Fremgangen giver grund til optimisme i sektoren, lyder meldingen fra Jens Nyholm, cheføkonom i Spar Nord, som har analyseret 2012-regnskaberne for en stor del af byggebranchens virksomheder.

De første 7.500 regnskaber for 2012, som de danske byggevirksomheder har afleveret til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, viser, at byggesektoren sammenlignet med året før oplevede en fordobling i den samlede indtjening. Ikke siden 2009 har indtjeningskraften været større, viser en analyse, som Spar Nord har foretaget af regnskaberne.

- Regnskaberne for 2012 giver bestemt grund til optimisme, for tallene ser jo en del bedre ud end for bare et år siden, siger Jens Nyholm i en pressemeddelelse.

Den markante fremgang kan ifølge cheføkonomen skyldes, at de bedste regnskaber bliver afleveret først. Stadig hæfter han sig ved, at de undersøgte virksomheder udgør en væsentlig del af byggesektoren, og at analysen af sektoren vil opdateres i et samlet erhvervsindeks senere på året.
Spar Nords analyse viser, at det især er de mellemstore byggevirksomheder med mellem 50 og 250 ansatte, der lykkedes bedst med at højne indtjeningen sidste år.

Underskud vendt til overskud

- De mellemstore byggevirksomheder i analysen har det seneste år vendt et underskud på mere end 500 mio. kr. i 2011 til et overskud på godt 400 mio. kr. i 2012. Så det er ubetinget her, den mest markante fremgang er at spore. Dernæst følger de små virksomheder med under 50 ansatte, som præsenterer en indtjeningsfremgang på knap 30 pct., forklarer Jens Nyholm i meddelelsen fra Spar Nord.

Modsat gik det dårligere for de største byggevirksomheder med mere end 250 ansatte i 2012. I 2011 havde denne gruppe et samlet underskud på godt 300 mio. kr., og det tal voksede til godt 585 mio. kr. i 2012.

Stadig under 2008

Byggesektorens indtjeningsfremgang i 2012 ligger dog stadig et stykke under indtjeningen i 2008. I 2012 tjente de 7.500 undersøgte byggevirksomheder samlet set knap 60 pct. mindre, end det var tilfældet i 2008. Derudover ligger virksomhedernes egenkapital i 2012-regnskaberne 6 pct. under 2008-niveauet.

- De største byggevirksomheder har siden 2008 mistet næsten 30 pct. af egenkapitalen, mens de mindste virksomheder i samme periode rent faktisk har øget egenkapitalen med næsten 2 pct. Det er selvfølgelig en beskeden fremgang, men ikke mindst set i lyset af byggesektorens historiske nedtur og de fortsat meget udfordrende konjunkturer, så er det positivt, understreger Jens Nyholm i meddelelsen.

Analysen fra Spar Nord viser også, at byggevirksomhedernes samlede balance fortsætter med at vokse for tredje år i træk, og at de største virksomheder samtidig har øget gearingen. For de største af de undersøgte virksomheder er balancen nu i gennemsnit 4,7 gange større end egenkapitalen.
- Med undtagelse af de store byggevirksomheder vidner de foreløbige 2012-regnskaber om en betydelig forbedring i virksomhedernes økonomi. Regnskaberne tyder også på, at mange af de tilbageværende virksomheder i dag er blevet bedre til at matche deres forretning med den lavkonjunktur, som vi desværre stadig sidder fast i, lyder meldingen fra Jens Nyholm.

 

Modtag helt gratis nyheder fra Byggeplads.dk via vort nyhedsbrev:

http://www.byggeplads.dk/bd/tilmeld-dig-gratis-nyheder-fra-byggepladsdk