Horslunde får en energiplads

Horslunde på Lolland får nu en energiplads - et nyt aktivitetsområde midt i byen, der skal give øget aktivitet

Onsdag den 4. september indvies den nye energiplads i Horslunde på Lolland. Pladsen er en del af projektet Energilandsby Horslunde, som siden 2008 har sat fokus på vedvarende energi og grøn omstilling. Energipladsen bliver samtidig et nyt aktivitetsområde midt i byen, og dermed er Energilandsby Horslunde et godt eksempel på, hvordan man kan få livet til at blomstre og skabe identitet i en landsby ved at kombinere energirigtig adfærd med fællesskab.

Energilandsby Horslunde er en del af Mulighedernes Land - et partnerskabsprojekt mellem Realdania, Lolland og Thisted Kommune samt Bornholms Regionskommune. Formålet er at skabe nye muligheder for udvikling i landdistrikterne.

Horslundes borgere, skoler, virksomheder og foreninger har sammen med Lolland Kommune arbejdet med at skabe bevidsthed om, hvordan man sparer på energien i hverdagen gennem fokus på vand, varme, el, transport og affald.

For at kunne vurdere resultatet af energiindsatsen er Horslundes energiforbrug målt før projektets start og sammenlignet med det nuværende niveau. Målingerne viser blandt andet, at der på varmeforbruget er sparet, hvad der svarer til opvarmningen af 8-10 parcelhuse. Samtidig har over 30 beboere valgt at udskifte oliefyret med et CO2 neutralt pillefyr. Den lokale Ravnsborgskolen har også deltaget meget aktivt. Her er der blevet installeret solceller og jordvarme, og eleverne er blevet undervist i alternative energikilder.

Projektleder i Realdania, Karen Skou siger om Energilandsby Horslunde:

- Horslunde er et rigtig godt eksempel på, hvordan man kan få livet til at blomstre på ny i en landsby ved at kombinere fællesskab og energirigtig adfærd. Jeg er sikker på, at Energipladsen vil styrke livet endnu mere. Horslunde har fået en ny identitet gennem projektet, og jeg håber, det kan være med til at inspirere andre landsbyer.”

Årets landsby

Horslunde er tidligere kåret til Regionens bedste Landsby i TV2 Øst og i 2010 til Årets landsby i Danmark af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. Konkurrencen har skabt yderligere sammenhold og bliver nu brugt i markedsføringen af Horslunde som landsbyen, der har alt hvad en aktiv familie har brug for i sin hverdag - et godt sted at bo og leve.