Tre ud af fire ledere i byggeriet venter vækst

Hovedparten af byggebranchen venter højere omsætning i 2014, stimuleret af offentligt byggeri i forbindelse med regeringens vækstplan, viser ny undersøgelse

Mørke tordenskyer drev ind over byggeriet i efteråret, hvor Dansk Byggeri forudsagde afskedigelse af ca. 4.000 ansatte i 2013. Men nu blæser der tilsyneladende igen mildere vinde henover byggebranchen.

En ny undersøgelse blandt ledere i byggeriet foretaget af kommunikationsbureauet BullsEye Communications viser, at knap 70 procent af ledere i byggeriet venter en stigende omsætning på op til 25 procent i 2014.
Ca. 20 procent forventer en uændret omsætning. Kun 7 procent venter et omsætningsfald

Danmarks næststørste arkitektvirksomhed, Arkitema Architects, er en af de virksomheder, der venter, at den nuværende ordrefremgang vil fortsætte.

- Tendensen er meget klar: Mange byggevirksomheder ser positivt på fremtiden – og det gør vi også. Vores kompetencer efterspørges især inden for byggeri af skoler, hospitaler og i forbindelse med energirenoveringer og bæredygtigt byggeri. Set i det lys er det klart, at det gavner os og mange andre arkitektvirksomheder positivt, at regeringen positivt støtter offentlige byggerier,” siger Peter Berg, administrerende direktør i Arkitema Architects, der oplevede både et plus på indtjening og omsætning i 2012.

Ny offentlig strategi

- Overodnet arbejder vi med en ny strategi. I optursmarkedet før krisen satsede vi meget bredt, men i de seneste år har vi skåret ind til benet. Ud af flere tiltag har vi bl.a. valgt at satse på uddannelses- og sundhedsinstitutioner, fordi det har været et område med medvind. Samtidig er skoler og hospitaler m.fl. afgjort en af vores dokumenterede styrker.

Ca. 35 procent af væksten i byggevirksomhederne ventes at komme fra offentligt byggeri, mens energirenovering og erhvervsbyggeri, som er de næststørste omsætningsskabere, ventes at udgøre ca. 25 procent tilsammen.

Ifølge undersøgelsen mener hver anden leder i byggeriet, at regeringens vækstplan, inklusive den nye Boligjob-ordning, vil øge omsætningen i deres virksomhed. Den anden halvdel vurderer, at det ikke vil få nogen indflydelse.

- Boligjob-ordningen vil især hente ekstra opgaver hjem til de mindre byggeforetagender og tegnestuer. Den vil uden tvivl hjælpe mange af disse, som sjældent har ressourcer eller tyngde nok til at vinde store kontrakter og byggeopgaver,” siger Peter Berg, Arkitema Architects.

Kilde: Arkitema Architects