Byggeboom i landets boligforeninger

Landets boligforeninger kaster sig i stigende grad over renoveringsopgaver og byggeprojekter end hidtil set

Nye tal viser en vækst på 150 procent i foreningsopgaver det seneste år, og meget tyder på, at dette opsving vil fortsætte i sommerhalvåret, da det pt. er højsæson for generalforsamlinger.

Kører man gennem København, vil de fleste kunne bekræfte, at der er opstillet mange stilladser rundt omkring. Mange af dem skyldes, at en række boligforeninger er i gang med større og mindre renoveringsprojekter. Nye vinduer, facaderenoveringer og tagrenoveringer er nogle af de opgaver, som landets foreninger får udført. Det viser sig nemlig, at andelsbolig- og ejerforeningerne renoverer og bygger på et niveau, der hidtil ikke er set.

Det fremgår af en opgørelse fra 3byggetilbud.dk, der formidler bygge- og renoveringsopgaver for landets boligforeninger og boligejere. Ifølge opgørelsen er antallet af foreningsopgaver steget med 148 procent i årets første kvartal sammenlignet med samme kvartal i 2012.

Markant vækst
”Vi har aldrig set noget lignende. Der er tale om en markant vækst på ret kort tid. På bare 12 måneder er der sket en interessant udvikling ude i landets boligforeninger. I en årrække har de været tilbageholdne, blandt andet fordi de troede, der kom et statsligt tilskud. Det kom ikke, og derfor ser vi nu denne vækst i foreningsopgaver, fordi mange foreninger står med opgaver, de ikke længere kan udskyde, men som skal laves nu og her,” siger kommunikationschef Michael Müller.

Den store vækst i foreningsopgaver har medført, at 3byggetilbud.dk har oprettet et call-center, der udelukkende tager sig af foreningsopgaver og behandler dem.

I øjeblikket afholder mange boligforeninger årets generalforsamling, hvor mange beslutter, hvad der skal laves af projekter i den kommende tid, hvilket betyder, at boligforeningernes voksende byggelyst formentlig vil fortsætte.

Billige realkreditlån
”Lige nu beslutter foreningerne sig for, hvad de skal have lavet i de næste måneder, og derfor vil vi se en yderligere vækst i foråret og sommeren, fordi opgaverne nu skal gennemføres. Så foreningerne rykker på sig, hvilket mange af vores leverandører er glade for, da det også får deres virksomheder til at vækste,” siger Michael Müller og tilføjer.

”Man skal heller ikke glemme, at det i dag er historisk billigt at optage et realkreditlån til diverse foreningsopgaver, hvilket også kan have en årsag til, at så mange foreninger i dag vedligeholder og renoverer ejendommen i forhold til for ét år siden.”

I den forbindelse skal det nævnes, at det kun er andelsboligforeninger, der kan optage et realkreditlån. Ejerforeninger optager typisk et såkaldt fælleslån, der deles ud på de enkelte beboere.

Mange forskellige opgaver
De mange ekstra foreningsopgaver omfatter en bred vifte af opgaver, men blandt andre udskiftning af vinduer, facaderenoveringer, tagrenoveringer, altaner, isoleringer og gårdrenoveringer er typiske opgaver, der er i vækst.