Danske arkitekter vinder sygehus-opgave i Helsingborg

Aarhus arkitekterne har sammen med schmidt hammer lassen architects vundet konkurrencen om den nye, komplekse udvidelse af Helsingborg Sygehus for Region Skåne

Aarhus arkitekterne har sammen med schmidt hammer lassen architects, NNE Pharmaplan og Kragh og Berglund Stockholm vundet konkurrencen om den nye, komplekse udvidelse af Helsingborg Sygehus for Region Skåne. Det nye byggeri har den beskrivende titel ”et Helende grønt Kvarter”, og indeholder en ny psykiatri, ambulatorier og en række medicinske afdelinger. Den spektakulære bygningskrop, der føjer sig til det eksisterende sygehus i Helsingborg, er et topmoderne, fleksibelt, og på alle måder sammenhængende byggeri, der trods sit store volumen på 35.000 kvm indskriver sig nænsomt i de bymæssige omgivelser.

- Vi har haft stor fokus på, at den nye bygning tilpasser sig det omkringliggende byggeris skala, på den ene side det eksisterende sygehus’ massive bygningskrop, og på den anden side de mindre bymæssige ejendomme. Bygningen føjer sig ind i de trafikstrømme, der er i området, og den eksisterende sygehuspark forlænges, så campus-tanken og billedet af et sammenhængende sygehusområde forstærkes, midt i byens pulserende liv, udtaler arkitekt Niels Bondrup fra aarhus arkitekterne.

I dommerbetænkningen står bl.a.; ”Juryen har valgt et Helende grønt Kvarter som vinder, på grund af sine vel planlagte funktioner, som gennem sin generelle karakter muliggør fleksibilitet i organiseringen af aktiviteter og lokaler, og åbner for fremtidige forandringer.”

Projektets overbevisende hovedgreb udspringer af den brede viden, aarhus arkitekterne har om sundhed; herunder en detaljeret viden om psykiatrisk behandling og miljøets indvirkning på de indlagte. aarhus arkitekterne har gennem en række store sygehusprojekter i ind- og udland opbygget en massiv sygehusviden, der ifølge direktør for sundhed, Mette Dan-Weibel er overført til ’et helende grønt kvarter’, som i usædvanlig overbevisende grad er kendetegnet ved at være opbygget omkring en optimal og topmoderne sygehuslogistik.

Byggeriet adskiller sig væsentligt fra det traditionelle, institutionelle hospitalsbyggeri. Arkitekturen i Et helende grønt Kvarter sætter mennesket i centrum, og tager udgangspunkt i den humane, mindre skala, som ikke er intimiderende som traditionelt institutionsbyggeri kan være, men som tværtimod virker imødekommende og beroligende. Byggeriet fokuserer på et stimulerende, helende miljø, hvor både patientens heling og restitution og hensyn til personalets daglige gøremål er i fokus. Arkitektonisk er Et Helende grønt Kvarter brudt op i mindre enheder, der tilsammen udgør et dynamisk hele. Byggeriet fremstår venligt og imødekommende, og åbenhed og transparens gennemsyrer alle afdelinger, uden at der gives køb på funktionalitet og sikkerhed.

Det ny byggeri fremstår som et sammenhængende, skulpturelt volumen, hvor facadens tombakbeklædning med sin varme glød skaber en smuk kontrast til det omgivende grønne landskab.  Åbne og lukkede partier i facaden afspejler de bagvedliggende afdelinger og deres forskellige karakter. Kendetegnende for byggeriet er en veltilrettelagt, harmonisk opbygning af funktionerne i bygningerne. Funktionaliteten sikrer minimale afstande internt i afdelingerne og tilgodeser patienternes helbredelse i form af et sammenhængende forløb. Samtidig sikres optimale arbejdsgange og gode muligheder for vidensdeling for de ansatte.