Færre konkurser i årets start

Antallet af konkurser faldt i januar med godt 14 procent i forhold til januar sidste år - overraskende positivt, vurderer analysefirmaet Experian

405 virksomheder bukkede under i januar i år, mod 472 samme måned sidste år – et fald i konkursantallet på 14,2 procent, ifølge data- og analysevirksomheden Experian.

- En overraskende god start på året, og selvom vi ikke tolker på én måneds udsving, er der tegn på, at vi går i retning af 'ny normal' på et svagt lavere niveau, omkring 400-500 konkurser månedligt, vurderer nordisk direktør for analyse og forretningsudvikling, Frank Papsø, hos Experian.
Antallet af selskaber med overskud og positiv kreditscore er svagt stigende, viser en gennemgang af årets regnskaber, som Experian bygger sine forventninger på.

- Vi forventer, at det vil indebære et stabilt og helst dalende konkursniveau, for med øget kreditscore åbner muligheden sig for investeringer, som bliver nøglen for vækst i en tid, hvor forbrugerne stadig holder på pengene, siger Frank Papsø.

Langt de fleste brancher har klaret sig godt. Især i Hovedstaden og Sjælland var der færre konkurser i januar i detailhandlen end året før. Det er dog ikke i alle dele af landet, at  årets start har været så positiv som konkursanalysen peger på. I Sydjylland og på Bornholm er konkursantallet steget, og Lolland Falster, Fyn og Nordjylland mistede arbejdspladser i januar.

Konkursanalysen beskæftiger sig desuden med den sttigende internethandel, og det pres det lægger på de fysiske butikker. Samtidig afspejler den også andre samfundsparametre som optræden i RKI og befolkningsandel på overførselsindkomst.

- Med over 1.200 konkurser indenfor handel i 2012, må vi erkende, at forbrugerne ikke nøjes med at køre en tur over grænsen, men også i vidt omfang er gået online, hvilket lægger et kontant pres på de fysiske butikker. Vi handler på internettet, og det kræver nye forretningsmodeller og skarp segmentering at tage konkurrencen op. Så selvom det varmer med færre handels-konkurser i januar i forhold til sidste år, er der stadig et stort udviklingsarbejde forude, siger Frank Papsø.