Nyt liv til Rønne Svømmehal

Årstidernes Arkitekter A/S og Grontmij A/S skal modernisere og forny Rønne Svømmehal

Årstidernes Arkitekter A/S skal i et samarbejde med Grontmij A/S modernisere og forny Rønne Svømmehal med et projekt, der forandrer svømmehallen til et vandaktivitets- og vandkulturhus med nye spændende idéer til funktioner, tilgængelighed og bæredygtighed.

Det blev konklusionen på den arkitektkonkurrence, som Bornholms Regionskommune, Lokale og Anlægsfonden og den selvejende institution Rønne Svømmehal netop har gennemført.

De tre samarbejdspartnere har en fælles vision om at forny og modernisere Rønne Svømmehal i projektet "Nyt liv i Rønne Svømmehal". Første skridt i processen var at afvikle en arkitektkonkurrence, hvor fem arkitekter inviteredes til at komme med et kreativt bud på hvordan, der kan skabes nyt liv i svømmehallen.

Det er initiativtagernes ønske at idræt, wellness, fitness, leg, undervisning, motion, konkurrence, nydelse og afslapning skal kunne fungere sammen, så svømmehallen kan blive et bredt tilbud til børn, unge, ældre, familier og med et særligt fokus på tilgængelighed for handicappede. Og det mål har alle fem arkitektforslag leveret flotte og kreative bud på.

Dommerkomitéen var dog ikke i tvivl om, at forslaget fra Årstidernes Arkitekter var det forslag, som havde de bedste forudsætninger for at leve op til målet om at skabe "Nyt liv i Rønne Svømmehal", idet Årstiderne Arkitekter præsenterede et forslag, der i høj grad fylder rummet ud med nye aktivitetsmuligheder og gør det muligt at bruge svømmehallen til mange forskellige aktiviteter samtidigt.

Designmæssigt er arkitektforslaget bygget over to akser - et grønt landskab, der krydser et blåt "vandskab". Krydset får med karakteristiske broer hen over motionsbassinet bundet aktiviteterne på land og i vand sammen på en måde, der skaber rumlige oplevelser og udfordrer den eksisterende oplevelse af svømmehallen. Der er med andre ord skabt et rum med stor variation i oplevelserne.

Forslaget forholder sig ligeledes til at skabe lige adgang til handicappede, men dommerkomitéen finder dog at det er et emne, som skal bearbejdes yderligere i detailprojekteringen.

- Det har været en god proces med fem spændende forslag og et vinderprojekt, som præsenterer en helhedsløsning, der giver nye muligheder og udfordringer for alle i svømmehallen. Vinderprojektet er i mine øjne godt afstemt med brugernes ønsker og fremstår særdeles gennemtænkt, siger formand for Fritids-, Kultur,- og Forebyggelsesudvalget i Bornholms Regionskommune, Bjarne Kristiansen.

Torben Frølich, direktør i Lokale og Anlægsfonden, siger om det udvalgte vinderprojekt:

- Vinderprojektet fornyer på fineste vis måden at bygge og tænke svømmehal på. Den traditionelle længeformede svømmehal erstattes her af et langsgående "vandskab" og et tværgående "landskab", så der dannes en ny form for svømmebadsrum for bevægelse i både vand og på land. Jeg er sikker på, at det vil appellere til nye brugergrupper, og selv om projektet er dybt påvirket af den bornholmske natur, er jeg sikker på, at den ombyggede Rønne Svømmehal vil kunne inspirere andre svømmehaller rundt om i Danmark.