Byggeriets ledighed stiger svagt

Byggebeskæftigelsen faldt med 1 pct. fra 3. kvartal til 4. kvartal sidste år, viser nye tal fra Danmarks Statistik

Beskæftigelsen i byggeriet falder, viser nye tal fra Danmarks Statistik her til morgen. Byggebeskæftigelsen faldt således med 1 pct. fra 3. kvartal til 4. kvartal. Når der tages højde for normale sæsonudsving. I faktiske tal svarer det til, at der er 1.500 færre personer, der er beskæftiget i bygge- og anlægssektoren.  Aktuelt er der således 143.200 personer ansat i sektoren mod 144.700 personer for et kvartal siden.

- Betragtes tallene inden for arbejdets art, så er der fremgang i beskæftigelsen inden for anlægsarbejde, hvor beskæftigelsen steg med 4,2 pct., mens det største fald findes inden for reparationer med et fald på 1,9 pct.  Det er bestemt en mulighed, at byggebeskæftigelsen vil falde yderligere her i begyndelsen af 2013, idet BoligJobfradraget er blevet udfaset. Vi har tidligere fået tal på, at det har givet anledning til væsentlig tyndere ordrebøger hos byggefagene. Denne udvikling vil især ramme beskæftigelsen inden for kategorien reparationer og vedligehold. Umiddelbart er der heller ikke nogen særlig beskæftigelseseffekt at spore ved, at der er blevet fremrykket offentlige investeringer, siger Mikkel Høegh, chefanalytiker hos BRFkredit.

- Ser man på de enkelte fag, er det kun elinstallatører og vvs-installatører, der oplever fremgang. For elinstallatører er beskæftigelsen steget med 3 pct., mens VVS-installatørerne kan berette om en fremgang på 1,5 pct. Den største tilbagegang ses inden for murermestrene, der har en nedgang i beskæftigelsen på hele 8 pct. Anlægsentreprenørenes beskæftigelse faldt med 5 pct. Set over året har anlægsentreprenørerne dog oplevet en stigende beskæftigelse.  Statistikken tegner således også et billede af, at det klart er murermestrene, der er hårdest ramt. Dette er bl.a. et udtryk for, at nybyggeriet står forholdsvis stille som følge af de svage konjunktur, siger Mikkel Høegh.

Dansk økonomi befinder sig ifølge Mikkel Høgh aktuelt på en knivsæg mellem vækst og recession. Den svage økonomiske udvikling afspejler sig i, at beskæftigelsen generelt er faldende. Den faldende beskæftigelse er ganske afgørende for, hvor dansk økonomi bevæger sig hen. Skal vi have gang i boligmarkedet og privatforbruget, så skal beskæftigelseskurven knækkes, ellers bliver det ikke til andet end små skvulp  i overfalden. Danskerne er aktuelt ganske tilbageholdende som følge af usikkerhed omkring jobsituationen, dermed virker skattelettelser mv. ikke specielt ekspanderende på økonomien, da pengene blot ender på opsparingskontoen.