Nye bygningsregler kan medføre forurening

Ændring af bygningsreglementet kan betyde mere forurening af drikkevandet, frygter, TEKNIQ , Installatørernes Organisation

Flere eksempler på vandforurening af drikkevandet, flere udbrud af legionellasmitte og større problemer med gennemtærede rørinstallationer.

Det frygter TEKNIQ kan blive nogle af konsekvenserne af en planlagt ændring af bygningsreglementet, hvor der er lagt op til en markant nedprioritering af tilsynet med ombygning i etage- og erhvervsejendomme.

- Energistyrelsen har netop sendt et forslag i høring, hvor der er lagt op til, at kommunerne ikke længere skal føre teknisk kontrol af ombygning i etage- og erhvervsejendomme. Det er meget uheldigt og især på dette tidspunkt, hvor der i de kommende år vil være fokus på renovering af bygningsmassen. Det fornuftige ville være at skærpe tilsynet, siger Christian Jarby, der er chef for teknisk afdeling i TEKNIQ Installatørernes Organisation.

Han påpeger, at kommunernes tilsynspligt med ukompliceret byggeri (parcelhuse og lignende) allerede er blevet nedprioriteret til ikke længere at omfatte teknisk sagsbehandling, hvilket har medført problemer med overholdelse af autorisationslovgivningen.

– Kommunerne har stadig pligt til at sikre sig, at anden lovgivning er opfyldt – herunder autorisationslovgivningen. Problemet er, at kommunerne generelt set forsømmer denne opgave. Det ved vi, fordi TEKNIQ selv undersøgte sagen i forbindelse med et vandseminar sidste år, ligesom det daværende Erhvervs- og Boligstyrelsen også måtte indskærpe pligten overfor kommunerne ved at sende en vejledning med blandt andet fokus på autorisationslovgivningen, siger Christian Jarby.

I vejledningen ”Kommunens pligt til at påse anden lovgivning – særligt ved byggesagsbehandling af ukompliceret byggeri” fra september 2011 står blandt andet:

Som eksempel kan der nævnes lov om gasinstallationer og installationer i forbindelse med vand- og afløbsledninger. Denne lov bestemmer, at kommunen skal påse, at vand- og afløbsinstallationer er udført af autoriserede eller godkendte virksomheder, står der blandt andet i vejledningen.

- I praksis åbner en forringelse af den tekniske sagsbehandling døren for uautoriseret arbejde. Det har vi set sket i forhold til privat boligbyggeri, og det vil vi formentlig også se i større omfang end i dag i forhold til ombygning i etage- og erhvervsejendomme, hvis ændringsforslaget bliver gennemført, siger Christian Jarby.

Han forklarer uddybende, at mange boligforeninger og virksomheder har egne folk ansat eller en servicekontrakt med en virksomhed, som uden tilsynspligt måske vil vælge at udføre mere arbejde selv – herunder autorisationspålagt arbejde.

– Vi ser allerede eksempler på, at virksomheder udfører arbejde, som de faktisk ikke har den nødvendige autorisation til. Derfor vil det være endnu lettere for disse virksomheder at snyde på vægten, hvis den tekniske sagsbehandling nedprioriteres yderligere, siger Christian Jarby og fortsætter:

– Især vandinstallationer i etage- og erhvervsejendomme, hvor der ledes vand ud til et stort antal mennesker, er ekstremt kompliceret arbejde. Der er i dag en meget kompleks lovgivning på området, ligesom der er introduceret mange nye materialetyper på markedet, der reagerer forskelligt efter vandkvaliteten i det pågældende område. For at sikre at forbrugerne har rent vand i hanerne, er det derfor afgørende, at både vandværker, installatører og kommuner arbejder sammen, siger Christian Jarby.

Han mener, at kommunernes tilsyn er et ekstra kontrolelement der dels sikrer, at det kun er autoriserede og kompetente virksomheder, der udfører installationsarbejde og dels sikrer, at installationerne også lever op til de gældende krav.

TEKNIQ har sendt et høringsbrev til Energistyrelsen med en række kommentarer til forslaget.