Glas med helende effekt

Intelligent facadesystem computerstyrer vinduets lysindfald på Kolding Sygehus

Det er glasparti, solafskærmning og elektronisk styring integreret i ét og samme vinduesmodul. Det er på sigt en række tilkoblede funktioner som indbrudssikring kombineret med helbredsstimulerende effekter.

- Vi har specialiseret os i at lave facadeelementer udført af komposit og glas, og limet sammen ved hjælp af et patenteret system kaldet Wiseglue. Der ligger et lag jernmolekyler mellem glaslagene, og de kan flyttes, således at vinduet skifter farvenuancer fra helt sort til helt klart og derved regulerer lysindfaldet. En lille computer, som er indbygget i vindueskarmen, overvåger og styrer processen, idet den sender signaler til busbars – altså elektroniske strips – som er placeret i de kun 25 mm brede kompositrammer, forklarer Lars Petersen, indehaver af vinduesfabrikken Jetlund A/S.

Computeren kan programmere lysindfaldet, så det reguleres efter dag og nat, hviletid, høj solskin, gråvejr eller noget midt imellem. Ved hjælp af touch kan vinduet desuden betjenes manuelt.
Efter mere end 10 års udviklingsarbejde i samarbejde med den amerikanske softwarevirksomhed Sage Electronics afprøver Jetlund A/S for tiden det nye intelligent vinduessystem på en sengestue på Kolding Sygehus under Sygehus Lillebælt - som allerede er så tilfredse, at de ønsker løsningen permanent.

Led i helende arkitektur

Kolding Sygehus oplever, at det intelligente vindue kan imødekomme patientgruppernes vidt forskellige behov for komfort:
– Samtidig kan vi se perspektiver i de driftsoptimeringer, som vinduerne åbner mulighed for. Vindueskonstruktionen med et stort glasareal og en smal ramme kan trække naturen ind i sengestuen, og der bevares fuldt udsyn for patienten. Den mulighed går godt i spænd med vores grundtanke om helende arkitektur, fortæller Kenneth Thorgaard Holm, der er ingeniør og projektleder på Kolding Sygehus.
Med toning og tilpasning til dagslyset er det også muligt at regulere farveskæret. Ny forskning peger på, at et blåligt – og ikke som man tidligere troede grønt – skær rammer nogle receptorer i øjet, og giver derved stimuli i hjernen, hvilket kan være godt for helbredelsen.

Systemet fra Jetlund A/S omfatter en lille nano computer, der giver mulighed for opsamling og overvågning af data fra vinduet til brug for styring af indeklimaet. Eksempelvis kan vinduet bruges som en termostat, der styrer solafskærmning, varme- eller køleventiler, og alt sker i realtid.

 

Foto:I midten ses det intelligent styrede Jetlund vindue, der i modsætning til de traditionelle vinduer skifter farvetone efter solindfaldet. (Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt)