Rens facaden rigtigt

Produkter fra Linnet & Lange fjerner gammel ikke-diffunderende maling fra facaden og renser beskidte mineralske overflader som tegl, puds og beton

Engang fik Anders Linnet en udfordring af den daværende Maersk containerfabrik i Tinglev. En rustfri container var ved en fejl blevet rullet igennem sprøjtekabinen og derved påført tre lag polyurethanlak – vådt i vådt. Med produktet STS 7M afrensede Anders Linnet al malingen i én og samme arbejdsgang og efterlod containeren skinnende og ny.

Linnet & Lange har midlerne og ekspertisen, når det gælder fjernelse af gammel maling forud for ny overfladebehandling. Emnerne er dog sjældent stålcontainere, men derimod malede facader af puds, murværk eller træ. Her har Linnet & Lange igennem 20 år, i samarbejde med specialiserede afrensningsfirmaer, hjulpet bygherrer, arkitekter og byggefirmaer uden at have fået en eneste klagesag på halsen.

Af med regnfrakken

- Gamle malede facader er ofte malet med ikke dampdiffunderende malinger. Skal disse facader males igen på en byggeteknisk forsvarlig måde, må denne ‘regnfrakke’ tages af, for ellers vil den nye maling hurtigt begynde at skalle af igen. Kemisk afrensning af maling er langt den mest skånsomme metode, hvor selv de fineste detaljer bibeholdes. Sandblæsning og højtryksrensning ødelægger underlaget, således at det skal pudses op igen, siger Anders Linnet.

Hans pointe er, at den kemiske afrensning er særdeles effektiv. Linnet & Lange forhandler det miljøgodkendte norske produkt, STS – Surface Treatment System. STS 7M fjerner alle former for facademaling – med undtagelse af oliemaling på meget gamle huse. Denne er ofte ‘forstenet’ og kræver en forsæbende base – hertil anvendes produkt, STS 1 Special.

Metoden er, at STS påføres overfladen – dette gøres mest effektivt ved påføring med en airless sprøjte. Man lader det virke i op til et døgn, hvorefter facaden spules ned med hedt vand. Herefter fremstår den ren og klar til at blive malet eller eventuelt kalket. STS 7M er særdeles effektiv overfor plastmaling på mur, puds, beton, m.m. STS 7M fjerner også alle former for maling og træbeskyttelse på træhuse, siger Anders Linnet, der tilføjer, at STS produkterne også finder anvendelse til fjernelse af maling på indvendige overflader relateret til et øget fokus på indeklima.

Som ny overfladebehandling på mineralske facader anbefaler Anders Linnet silikatmaling af høj kvalitet. Linnet & Lange har i 20 år samarbejde med Keim Farver som er en af de mest anerkendte leverandører af silikatmaling.

Fjerner smuds på mur og beton

Når det gælder afrensning af smuds på mineralske facader af tegl, puds, beton, m.m. har STS en løsning i form af produktet STS Rensepasta 3, der opløser den gips, som oftest binder smudset til overfladen.
¬¬– De gængse kemiske rensemidler til fjernelse af smuds indeholder næsten alle den meget aggressive syre, flussyre, som i arbejdsmiljømæssig henseende er forbudt. Den langtidsvirkende Rensepasta 3 fra STS er fri for flusssyre og baserer sig på bl.a. vegetabilske syrer som citronsyre m.m. STS Rensepasta 3 afskylles også med hedt vand, hvorved huset bliver meget renere, oplyser indehaveren af Linnet & Lange.

www.facaderensning.dk

Foto:Detalje fra ejendommen Dybbølsgade 49 i København V. Den malede mur i venstre halvdel er afrenset med STS 7M ned til den rå puds.