Tænketank: byspredning skal begrænses

Eksisterende forstadsområder skal styrkes og planlagte offentlige investeringer skal styrke forstædernes bæredygtighed, lyder det fra Forstædernes Tænketank

Byspredning skal dæmpes, de eksisterende forstadsområder skal styrkes og de mange allerede planlagte offentlige investeringer skal bruges til at styrke forstædernes bæredygtighed, lyder det fra Forstædernes Tænketank, der netop har afleveret 10 anbefalinger til Miljøminister Ida Auken og Direktør Hans Peter Svendler fra Realdania.

Drømmen om forstaden eksisterer i bedste velgående. Mere end 65 procent af alle danskere ønsker at bo i hus med have, og forstæderne vokser år for år med nye byudlæg. Samtidig står forstæderne overfor store udfordringer. Bilafhængighed, social segregering, funktionstømte erhvervsejendomme, et stadigt voksende byareal og et stort ressourceforbrug gør det nødvendigt at fokusere på, hvordan forstædernes udvikling kan påvirkes i en mere bæredygtig retning – miljømæssigt, socialt og økonomisk.

I starten af 2011 nedsatte Naturstyrelsen og Realdania i fællesskab den uafhængige tænketank, Forstædernes Tænketank. Siden da har Tænketanken undersøgt, hvordan den fysiske planlægning kan påvirke udviklingen i de danske forstæder i mere bæredygtig retning. I dag offentliggørTænketanken sit arbejde ved et arrangement på Dansk Arkitektur Center.
 

Formanden for Tænketanken, professor Jens Kvorning fra Kunstakademiets Arkitektskole,understreger, at det fremtidige arbejde handler om at påvirke de aktuelle forandringsprocesseri den eksisterende forstad:

- Den nuværende økonomiske situation gør, at nye offentlige investeringer ikke er realistiske. I stedet skal vi fokusere på de gode muligheder, som vi har for at påvirke de private investeringer og for at tænke de mange store offentlige investeringer i eksempelvis hospitaler, klimatilpasning og infrastruktur smartere og mere holistisk. Hvis det lykkes, vil de eksisterende forstadsområder blive mere attraktive, samtidig med at vi begrænser byspredningen og reducerer ressourceforbruget.

Medlem af Tænketanken, rektor og professor Karl Otto Ellefsen fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, siger:

- Tænketanken tager fat om en vigtig diskussion, som er særdeles relevant for byudviklingen verden over, hvis ambitionen om bæredygtighed skal nås. Det har været utrolig interessant at tage del i arbejdet. Jeg mener, at resultatet giver vigtige og brugbare perspektiver for den bæredygtige udvikling af forstædernes byområder - også internationalt set.