60 mio. kr. til at udvikle klimasikring

Realdania afsætter 60 mio. kr. til at udvikle løsninger til klimasikring i tætte byområder

Klimatilpasning er en aktuel udfordring, der optager et stort flertal af borgere såvel som virksomheder og myndigheder. Udfordringen er ikke mindst aktuel i tætte byområder, hvor vandet under store regnskyl og skybrud kan forårsage omfattende skader. Realdania igangsætter nu et projekt, hvor virksomheder inviteres ind i et innovationsforløb med sigte på at udvikle nye produkter, der kan bidrage til klimasikring i tætte byområder. De udviklede produkter skal ikke ”bare” give svar på klimaudfordringen, men også skabe merværdi i form af grøn vækst og bedre bymiljøer.

Baggrunden for Realdanias innovationsprojekt er de store udfordringer med og massive investeringer i klimatilpasninger, som Danmark og den øvrige verden står over for i de kommende årtier. Her skal projektets kommende innovationsprodukter bidrage til både løsning af aktuelle klimatilpasningsudfordringer og samtidig til væksten inden for de grønne erhverv i Danmark.

- Vores mål med projektet er at skabe en række innovative og nyskabende klimatilpasningsprodukter, der kan bidrage til løsning af aktuelle og akutte udfordringer med store mængder regnvand i tætte byområder – og dermed skabe bedre bymiljøer og større tryghed og livskvalitet i byerne. Samtidig er det ambitionen, at projektet sætter gang i grøn vækst, innovation og jobskabelse inden for klimatilpasningsfeltet med inddragelse af producenter og virksomheder, siger Hans Peter Svendler, direktør i Realdania.

Projektet vil omfatte særligt udvalgte innovationsprojekter vedrørende bl.a. transport, opsamling, opmagasinering og genbrug af regnvand, herunder bud på redefinerede byrumsløsninger, udvikling af lodrette løsninger i form af eksempelvis grønne facader og vandtekniske udviklingsprojekter med f.eks. opbevaring og genanvendelse af vand til rekreative formål.

I udviklingsfasen vil de enkelte innovationsprodukter blive testet i Skt. Kjelds Kvarteret på Østerbro i København, der er et af de bykvarterer i Danmark, hvor nedsivningen af regnvand er mest problematisk grundet en kombination af meget høj bebyggelsestæthed og mange arealer i sten, beton og asfalt.
Det er tanken, at der i Realdanias innovationsprojekt i tæt samarbejde med producenter og virksomheder skal udvikles konkrete klimatilpasningsprodukter, der sidenhen skal opskaleres i en erhvervsmæssig sammenhæng til brug i andre byer både nationalt og internationalt.

Projektet er baseret på udvikling i virksomhedskonsortier, der i løbet af processen vil blive støttet med input fra en række vidensinstitutioner og et innovationssekretariat under ledelse af Smith Innovation. Realdania har afsat 60 mio. kr. til projektet.