Norges største murstenshus

Der er tegl overalt i den 17 etager høje hovedbygning til Den Norske Banks nye domicil i Oslo

Alt er Randers Tegl i Den Norske Banks nye hovedbygning i Oslo. Tegl som facade, lofter, bjælker, indervægge, terrasser etc. Der er tegl overalt i den 17 etager høje hovedbygning til Den Norske Banks nye domicil i Oslo. Randers Tegl A/S har haft sin hidtil største ordre til dette projekt på cirka 1 million mursten og 20 millioner kroner. Og så netop til Norge, som er kendt for at bygge i træ …

- Norges største bank ønskede at signalere soliditet, og det gør man bedst ved hjælp af tegl. Og så med hjælp fra hollandske arkitekter, som er langt mere indstillet på at bruge tegl på nye måder, end danske og norske kolleger. Vi var i stand til at imødekomme deres ønsker med en kombination af løse mursten og Carlsberg teglbjælker og lofter, fortæller marketingdirektør Peter Kalmar, Randers Tegl A/S.

Det hollandske arkitektfirma MVDRV ønskede teglskaller ophængt i stålkonstruktioner som facadebeklædning. De blev suppleret af bærende Carlsberg-bjælker omkring vinduer og som overliggere ved de mange indhak i bygningen. Også de sammenhængende tegllofter er ophængt i stål.

Randers Tegl fik ordren for næsen af Norges eneste teglproducent Bratsberg, der ejes af Wienerberger-koncernen. Nu håber den største danske teglfabrikant, at den imponerende bankbygning i Bjørvika lige over for Oslos operahus kan inspirere arkitekter og bygherrer til at tænke i tegl.

- Vi har mursten i utroligt mange nuancer og dimensioner, og hertil kommer det store sortiment af sammensatte produkter fra Carlsberg Teglbjælker. Det ældgamle byggemateriale tegl er præget af konstant udvikling og fornyelse, siger Peter Kalmar.