Donation sikrer barok renovering

Donation fra A. P. Møllers Fond på 23,5 mio. kr. til restaurering af Audienshuset på Frederiksborg Slot

Audienshusets enestående barokinteriører overlevede den voldsomme brand, der i 1859 raserede det meste af Frederiksborg Slot. En donation på i alt 23,5 mio. kr. er med til at sikre, at Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme i samarbejde med Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg nu kan restaurere Audienshusets prægtige stuklofter, paneler og malerier, der daterer sig helt tilbage til 1680’erne.

Audienssalen og Audiensgangen er blandt de fineste interiører, vi har i Danmark, og kun ganske få indret¬ninger af samme alder er bevaret i en så helstøbt stand. Rummene repræsenterer på bedste vis barokkens arkitektur og udsmykning og er en umistelig del af kulturarven.
 

Audienshusets sal og gang blev indrettet til Christian 5. i 1680'erne efter fransk og italiensk forbillede. Udsmykningen blev udført af tidens bedste kunstnere og håndværkere. Audiensgangen er dekoreret med ikke mindre end 36 malerier, og i de udskårne rammer findes fine eksempler på barokkens malerkunst. Sal og gang har fremtrædende stuklofter og -dekorationer i såkaldt bruskbarok, mens panelerne er fint marmorerede. Og flere steder er det den originale, mere end 300 år gamle bemaling, man ser.

Tiden er desværre ikke gået sporløst hen over disse enestående interiører, og en restaurering er nødvendig: Stukken er nedbrudt pga. rust i armeringen og svingende luftfugtighed, slitage m.v. har ført til, at malingen skaller af panelerne. Hertil kommer, at malerierne lider under både vekslende klima, stærkt lys og tidligere tiders retoucheringer. Restaureringen skal sikre en bevaring af rummenes autenticitet og udføres så nænsomt som muligt. Restaureringen, der løber frem til 2015, er blevet muliggjort takket være en storslået donation på i alt 23,5 mio. kr. fra A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal. Audienshuset forventes genåbnet til efterårsferien 2015.
 

Bygningshistorien i årstal:

1612 Slottets fire fløje er i store træk færdige, dog udestår bl.a. Riddersalen som først stod klar i 1620.
1612 Jørgen Friborg, murermester fra Slangerup påbegynder opførelsen af Løngangen og Audienshuset. Lorenz Steenwinchel d. yngre var bygmester
1616 Audienshuset er under tag.
1665 Løngangen og Audienshuset brænder.
1680-89 Audienshuset genopbygges af Lambert van Haven.
1692 Der indbygges en ”elevator” tridsestol til Christian 5.
1859 Slottet brænder, Audienshus og Løngangen skånes
1860-64 Slottet genopføres under ledelse af arkitekt Ferdinand Meldahl. Vinduer og enkelte malerarbejder er fra denne periode.