Byggevareeksporten i moderat vækst

Byggevareeksporten steg med 2,9 procent i første kvartal 2012, sammenlignet med samme periode i 2011

Selvom om byggevareeksporten generelt set klarer sig godt, er markedet alligevel præget af mådehold. Byggevareeksporten steg med 2,9 procent i første kvartal 2012, sammenlignet med samme periode i 2011. Den moderate vækst skal ses som et udtryk for en normalisering af markedet, mener Dansk Byggeri.

Danmarks samlede vareeksport i første kvartal af 2012 lå på 154,6 mia. kr. Omtrent 6,5 procent af den samlede mængde varer bestod af byggevarer, svarende til godt 10 mia. kr. Til trods for at markedet er på niveau med første kvartal i 2007, er der alligevel tale om en forholdsvis lav vækst.

- Vi er i en periode, hvor branchen har skullet indhente ordrer, der havde ophobet sig i kriseperioden 2009-2010. Desuden forstyrrer nogle enkeltstående store stålordrer til Storbritannien billedet lidt endnu. Så udviklingen ser nok lidt lavere ud, end den egentlig er. Men vi mærker stadig en generel konjunkturafkøling og dermed en tilbageholdenhed i byggeinvesteringer, siger Per Thomas Dahl, branchedirektør i Danske Byggematerialer, der er et branchefælleskab under Dansk Byggeri.
Per Thomas Dahl tilføjer, at den forsigtige vækst er et udtryk for en normalisering af eksportmarkedet, der derfor ikke er helt oppe i gear endnu. Men der er heldigvis lyspunkter.

- Det er nærmarkederne, der holder vind i sejlene for den danske byggevareeksport. I første kvartal 2012 steg eksporten til Sverige, Norge, Finland, Tyskland og Storbritannien med 11,7 procent - svarende til godt en halv mia. kr. Alene til Tyskland steg eksporten med 26,7 %, slutter Per Thomas Dahl. De nævnte nabolande aftager totalt set omkring 55 procent af den samlede danske byggevareeksport.