Kina: 5 mio. firmaer i kø til møblering

Det enorme marked er basis for verdens største messe for møbler, boligudstyr og boligtekstiler. Og væksten fortsætter

Da China International Furniture Fair, CIFF, 30. marts kl. 18 lukkede for sin 2012 udgave var gæst nr. 156.283 gået gennem tælleslusen på China Export Import Fair Complex i Guangzhou. Det gør den internationale messe for møbler, boligudstyr og boligtekstiler til den største i verden.

- Eller en af de største, tilføjer vicepræsidenten for China Foreign Trade Exhibition Co., Jiqiang Wu i sandhedens interesse. Han er vant til at se sig over skulderen efter konkurrenten i Shanghai, China International Furniture Expo. På skift er de to på førstepladsen, lidt afhængigt af, hvordan man bøjer statistikken.

Antallet af udstillere toppede endnu engang i Guangzhou: 3.200 bredte sig på 620.000 kvm, fordelt på Home Furniture og The Office Show. Til sammenligning er de store europæiske messer, Orgatec i Køln og Salone del Mobile i Milano på henholdsvis 105.000 og 282.000 kvm.

- Men det er mere afgørende, at CIFF er i fortsat vækst, mens de europæiske messer stagnerer eller endda har været i tilbagegang under finanskrisen, pointerer Jiqiang Wu, mens han sætter dobbeltstreg under møbelmessens slogan: Made in China - Made for the World!

Skaber egen design-identitet

For det var et artikuleret fællestema for en majoritet af de omkring 1.100 udstillere indenfor kontraktmøbel sektoren, der i 2012 udgaven havde knopskudt til 190.000 kvm med sektioner for offentlige rum samt hotel - og restaurant: Kina har i tre tårtier har været en voksende og til trivialitet anvendt OEM-masseproducent, der har lagt maskinpark til stribevis af europæiske mærkevarer. Nu er det tid til, at de kinesiske fremstillingsvirksomheder vil etablere en platform for deres egne brands i Europa og USA.

- Om to år vil vi være på de europæiske messer med vores egen produktion, siger R&D-bossen for Victory Furniture Group, Li Hanhui. I tre år har Victory dyrket samarbejdet med de milanesiske designere fra netværket Collectivo; det er bl.a. Vincenzo Vinci og britiske John Bennett. Det er der kommet flere kollektioner ud af.

- Mens kineserne historisk har været tilbageholdende med at være de første for i stedet at blive verdensmestre i at kopiere eller producere for andre, så er de nu begyndt at træde længere frem på scenen for at skabe deres egen design identitet, rapporterer John Bennett.

Finske Avarte er et andet eksempel på et kinesisk samarbejde, kronet med det held, der er materialiseret i datterselskabet Avarte-Rison Ltd. med base i Shanghai. Avarte markedsfører bl.a. designikonet Yrja Kukkapuro. Og for en førende producent som Yavon Group har et stabilt europæiske designsamarbejde med unavngivne italienske tegnestuer ført til fine resultater.

Vincenzo Vinci: - 5 millioner virksomheder åbner nye kontorer i Kina i de kommende år. De skal alle sammen møbleres.  I Europa bør vi ikke længere se Kina som en konkurrent, men som en samarbejdspartner - især kan vi tilbyde design og kommunikation, discipliner, kineserne har behov ved siden af deres enorme produktionskapacitet.

Producenter med aktuelt eller kommende europæisk samarbejde:

avarte-cn.com
quama-cn.com
victory-cn.com
hk-fad.com
yavon.com
scan-furniture.com
crclogic.com
gao-sheng.com
sunon-china.com