Henning Larsen skal tegne mega-teater i Holland

Henning Larsen Architects skal være med til at tegne teaterbygning på 16.000 kvm i Emmen, Holland

Henning Larsen Architects har i samarbejde med hollandske Van den Berg Groep vundet en international konkurrence om en 16.000 kvm stor teaterbygning, der også rummer indgangen til den zoologiske have i Emmen i Holland. I konkurrencen deltog også de kendte hollandske tegnestuer MVRDV og Mecanoo.

Emmen Teater og Zoo er et enestående kulturbyggeri, der bringer kultur og natur sammen. Bygningen bliver indgangen til en stor dyrepark på 10 hektar og rummer to hovedscener med plads til i alt 1.150 tilskuere, en ekstrascene, udstillings- og konferencefaciliteter.

- Kontrasten mellem byen og naturen forenes i bygningens form, hvor en rektangulær ramme og et organisk, kurvet tag smelter sammen. Taget giver mindelser om et dyrs ryg. Det skaber en markant indgang til den zoologiske have og står frem i byens skyline. Bygningen bliver i sig selv et stort teater, der set fra byen åbner et magisk vindue mod naturen i zoo – og set fra den zoologiske have sættes bylivet i scene, fortæller arkitekt Troels Troelsen, Henning Larsen Architects.

Energireducerende arkitektur

Bygningen inddrager uderummene i en samlet scenografi; den store nye byplads; det landskabelige forløb, der introducerer den zoologiske have; taglandskabet, der giver mulighed for pauser fra byens larm og aktivitet. Emmen Teater og Zoo’s udformning som sceneramme giver mulighed for at iscenesætte mange forskellige aktiviteter. Væggene kan flyttes, og det er muligt at åbne de mindre scener og skabe nye, udendørs scenerum.

Bygningens geometri, fleksibilitet og brug af dagslys reducerer energiniveauet uafhængigt af teknologi. Arkitekturen er i sig selv energireducerende og bliver en vigtig del af bygningens koncept for bæredygtighed. 

Dommerkomiteen vurderede konkurrencens fem deltagere på æstetik, funktionalitet, bæredygtighed, omkostningseffektivitet og samarbejdsstra­tegi, og teamet med Henning Larsen Architects scorede højest på alle fem kriterier. Emmen Teater og Zoo skal indvies i 2015.