Hollandsk by får dansk tegnet kulturhus

3XN står bag et netop færdigbygget rådhus og kulturhus på 27.000 kvm i den hollandske by Nieuwegein

Et moderne nærdemokrati stiller krav om åbenhed og kommunikation i øjenhøjde i mødet mellem borgeren og myndighederne, og netop disse elementer har været kernen i 3XN’s design af et nyt rådhus og kulturhus til den hollandske by Nieuwegein. Byen ligger 5 km syd for Utrecht og er siden 1970 vokset fra at have blot 8.000 indbyggere til 62.000 indbyggere i 2012. Den kraftige befolkningstilvækst stiller store krav til bystyrets evne til at udvikle byen socialt og kulturelt

- Det har været centralt for os at skabe en bygning, som var imødekommende, frem for autoritær i sit udtryk. Vi har forsøgt at skabe en bygning, som kan være katalysator for det sociale tilhørsforhold til byen, fortæller kreativ direktør og grundlægger af 3XN, Kim Herforth Nielsen.

Arkitektonisk tager huset udgangspunkt i et centralt og lyst atrium, hvorfra en skulpturel trappe svinger sig op i gennem bygningen og forbinder de mange funktioner. Funktioner, som normalt ikke findes i et rådhus.  Ved at samle det kommunale bibliotek, borgerservice, café, forretningslokaler og kulturcenter i bygningen smelter rådhuset sammen med en række hverdagsaktiviteter. Det skaber liv i bygningen hele dagen og skærper forbindelsen til det handels- og boligområde, som bygningen er placeret i, forklarer 3XN i en meddelelse.

Drager nytte af dagslyset

Husets fem etager breder sig ud som en vifte og åbner sig op mod atriet, hvilket gør det muligt for bygningens brugere og medarbejdere at se, hvad der foregår på de øvrige etager. Der er lagt vægt på at drage størst mulig nytte af dagslyset gennem mange vinduer herunder et enormt panoramavindue, som fra fjerde etage lader dagslyset strømme ned gennem bygningen.

Bygningen har reelt to facader. Den inderste er en traditionel facade af beton og glas, mens den yderste facade af glas med mønster i silketryk nærmest folder sig om bygningen, dog uden at dække den helt. Det sikrer, at solen ikke skinner direkte ind på de områder, hvor der er arbejdspladser, mens områder som foyer og restaurant har maksimalt lysindfald og fri udsigt udover byen. Glassets geometriske mønstre i blålige toner giver facaden et tredimensionelt udtryk og afspejler den diversitet, som bygningen såvel som Nieuwegein rummer.