Træimportører uvidende om tømmer-lov

Kendskabet til EU’s nye tømmerlov er begrænset blandt de danske aktører, viser undersøgelse

En undersøgelse gennemført af non-profit organisationen NEPCon tyder på, at kendskabet til EU’s nye tømmerlov er begrænset blandt de danske aktører.

Loven rammer først og fremmest virksomheder, der importerer træprodukter fra lande udenfor EU, men kun en fjerdedel af importørerne i undersøgelsen kender lovens vigtigste krav. De fleste aktører indenfor træproduktion og -handel forventer ifølge undersøgelsen, at loven vil medføre øget bureaukrati. Men loven kan også give fordele for dansk erhvervsliv.

NEPCon har gennemført en undersøgelse, der tegner et billede af et mangelfuldt kendskab til EU’s Tømmerlov blandt de danske træindustrier.

- Resultaterne tyder på, at ca. 60 % af de danske importører af træ- og papirprodukter har hørt om tømmerloven og er klar over, at de står overfor en udfordring. Men kun en fjerdedel har et nogenlunde klart billede af, hvad udfordringen egentlig består i. Mange kan risikere at komme i klemme når loven træder i kraft til marts 2013, for det vil ofte kræve en længere omstillingsproces at imødekomme kravene, siger Søren Dürr Grue, Business Manager i NEPCon.

Kun et mindretal er klar over, at importørerne skal have et risikostyringssystem (”Due Diligence System”), som bl.a. omfatter risikoanalyser og systematiske tiltag, der minimerer risikoen for, at ulovligt træ sniger sig ind i leverandørkæden.  EU kræver også, at importørerne har adgang til information om produkternes oprindelsesland, og det er sandsynligvis her, de fleste vil opleve den største udfordring.

”For mange af de ramte aktører vil nogle af lovens krav helt klart være en udfordring. Men loven skubber samtidig danske virksomheder frem mod en bedre leverandørstyring, hvilket kan vise sig at være en fordel på det voksende marked for bæredygtigt og lovligt træ. God leverandørstyring spiller i forvejen en stigende rolle indenfor træprodukter – køberne har behov for at vide præcis hvor produkterne kommer fra for at sikre stabile leverancer i fremtiden. Samtidig er loven en del af en global udvikling, der allerede har ført til øget efterspørgsel på lovligt og bæredygtigt træ, og som tegner til at fortsætte. EU går ikke enegang på dette område – USA har allerede en lov der forbyder import af ulovlige træprodukter, og Australien er på vej med regler, der minder om dem EU stiller, siger Søren Dürr Grue.

Fakta om undersøgelsen:

NEPCon’s undersøgelse blev besvaret af 78 repræsentanter for et bredt udsnit af dansk træindustri og – handel, inklusive producenter og forhandlere af savskåret træ, døre og vinduer, komponenter og halvfabrikata, møbler/boligartikler, papirprodukter, emballage, byggematerialer, gulvbelægning mv. Over 95 % af de deltagende virksomheder forhandler FSC- eller PEFC-certificerede og/eller lovlighedsverificerede produkter.