Det koster at snyde med autorisationen

Dansk Byggeri og Dansk Byggeris Kloaksektion vil have dæmmet op for stigningen i snyd med autorisationen

Dansk Byggeri og Dansk Byggeris Kloaksektion er indgået i et samarbejde med Sikkerhedsstyrelsen og en række andre foreninger og organisationer på autorisationsområdet for at få dæmmet op for stigningen i snyd med autorisationen.

De sidste tre år er der sket en voldsom stigning i antallet af anmeldelser af brud på autorisationslovgivningen inden for kloak, vvs og el. I efteråret rundede Sikkerhedsstyrelsen 130 politianmeldelser.

Dansk Byggeri og Dansk Byggeris kloaksektion er derfor indgået i et samarbejde med styrelsen for at få dæmmet op for stigningen i snyd med autorisationerne. Ud over udførelse af uautoriseret arbejde kan det handle om annoncering, hvor en håndværker kalder sig autoriseret uden at være det, et vildledende firmanavn eller stråmandsvirksomhed.

- I første omgang bør medlemsvirksomhederne holde ører og øjne åbne og anmelde overtrædelser enten direkte til Sikkerhedsstyrelsen, eller hvis de ønsker at være anonyme til Dansk Byggeri eller Byggeriets Kvalitetskontrol. Så anmelder vi overtrædelserne til Sikkerhedsstyrelsen i vores eget navn, siger Klaus Issing Hansen, direktør i Byggeriets Kvalitetskontrol.

Bøder hæves

Han pointerer, at det kun er lovligt at ”skrive” for arbejder, der er udført i egen virksomhed. Hermed undgår man stråmandsvirksomhed.

Som konsekvens af stigningen i brud på autorisationslovgivningen har Sikkerhedsstyrelsen skærpet kursen, og har hævet bødeforslagene kraftigt, når en overtrædelse politianmeldes.

Ulovlig annoncering takseres til nu 10.000 kroner mod før 5.000 kroner. Udførelse af uautoriseret arbejde på én adresse indstilles til en bøde på 15.000 kroner, mens uautoriseret arbejde på flere adresser som minimum indstilles til en bøde på 20.000 kroner. Det er herefter op til politi og anklagemyndighed at tage stilling til sagen og rejse sigtelse over for firmaet. Og det er i sidste ende domstolene, der fastsætter straffens størrelse.