Offentligt-privat samarbejde om skole

Offentligt-privat samarbejde, OPS, er en af fremtidens oplagte muligheder for finansiering, opførelse og efterfølgende drift af kommunale bygninger af høj kvalitet

Der var fokus på det nære samarbejde mellem det offentlige og det private erhvervsliv samt på byggeri af høj kvalitet uden fejl og mangler, da Frederikshavn Kommunes ledelse fredag tog første spadestik til Frederikshavn Ny Byskole. Skolen bliver på 13.500 kvadratmeter og har fået tilnavnet ”Stjerneskolen” på grund af arkitekternes stjerneformede design.

En af de første OPS-skoler

 - Skolen er et resultat af en fremsynet politisk proces. Vi bygger en af de første OPS-skoler i Danmark og det første OPS-byggeri i Frederikshavn. For mig handler OPS om at gøre dét, hver især er god til. Private leverandører finansierer, bygger og drifter skolen, og vi giver skolen indhold, liv og betydning for elever og ansatte, borgere og kommunen. OPS handler om samarbejde, og med første spadestik markerer vi opstarten på et 25-årigt godt og konstruktivt samarbejde med Team OPS, som allerede nu tegner professionelt og positivt, siger frederikshavns borgmester, Lars Møller.

Forståelse for kundernes ønsker

Koncerndirektør Jens Nyhus fra MT Højgaard understreger, at OPS-samarbejdet er en spændende proces med helt nye muligheder for det offentlige, når der skal bygges nyt.

 - Vi gør vores ypperste for at forstå vores kunders ønsker og behov, og vi tror på, at vi med vores bygge- og driftserfaring kan tilføre vores kunder værdi, så de får endnu mere ud af deres fremtidige bygning, end de i første omgang havde forestillet sig, udtaler Jens Nyhus.

 - Vi har haft et tæt samarbejde allerede i den indledende fase, og det er der ikke tradition for inden for byggeriet i Danmark. Men på det punkt er Frederikshavn en foregangskommune. I har givet os lov til at komme helt tæt på gennem dialogmøderne i den indledende fase, og de projekt- og brugergruppemøder, der forløber nu, er gode og konstruktive. Det betyder, at vi har klarhed over de forventninger, I har til os som leverandør, og omvendt har vi haft rig lejlighed til at forklare, hvad I kan forvente fra vores side, siger Jens Nyhus.

Store krav til kvaliteten

Vedligehold af en skole over en periode på 25 år stiller store krav til kvaliteten, men Dan-Ejendomme A/S har prøvet det før:

 - De erfaringer vi efterhånden har høstet fra to andre skoleprojekter, har vi taget med i arbejdet med skolen i Frederikshavn. Der bliver tale om vedligeholdelsesvenlige materialer udvendigt, slidstærke overflader på gulve og vægge indvendigt og lidt dyrere inventar end normalt, fordi det erfaringsmæssigt holder længere, siger afdelingschef Lars Olaf Larsen fra Dan-Ejendomme.

Frederikshavn Ny Byskole får omkring 1.200 elever og bliver arbejdsplads for 160 lærere.

Byggefakta

Bygherre: Frederikshavn kommune

Arkitekter: Arkitema A/S og Arkinord A/S

Byggeentreprise: MT Højgaard A/S.

Ingeniører: Brix & Kamp A/S og MT Højgaard Design Engineering.

Areal: 13.500 m2

Adresse: Olfert Fischers Vej

Byggeperiode: Primo august 2011 - ultimo 2012.

 

Foto:

Borgmester Lars Møller (tv) og formanden for Børne- og ungdomsudvalget i Frederikshavn kommune Paul Rode Andersen tog fredag første spadestik på skolen sammen med koncerndirektør Jens Nyhus fra MT Højgaard (th).