Big skal renovere lagerbygning i Schweiz

Arkitektfirmaet Big har vundet en konkurrence om at renovere og udbygge en 18.000 kvm stor lagerbygning fra 1960’erne beliggende i Basel i Schweiz

Den eksisterende bygning Basel Transitlager er beliggende i industriområdet Dreispitz, som gennemgår en omfattende byfornyelse til at huse byens kreative vækstmiljøer ud fra Herzog de Meuron’s masterplan fra 2003. Bygningen skal renoveres og udbygges med 7000 kvm til boliger, erhverv og gallerier. Transitlagers ikoniske karakter og dens attraktive placering gør Transitlager til et naturligt vartegn for det kommende kunstdistrikt. Bigs forslag er en omprogrammering og udbygning af den eksisterende lagerbygning til en multifunktionel hybrid som fordrer liv og aktivitet døgnet rundt.

 - Vi foreslår en ombygning af Transitlager som bygger på den eksisterende bygnings industrielle logik. Udbygningen fordobler størrelsen af pakhuset og baseres på den eksisterende konstruktion, men med en ny og anderledes geometri. Kombinationen af de to bygninger skaber en række af optimale forhold: fra åbne og fleksible planer til skræddersyede enheder, fra offentligt tilgængelige områder til private boliger og fra urbane byrum til grønne taghaver, siger Andreas Klok Pedersen, Partner, Big.

Penthouse for folket

Udvidelsen af Transitlager er udformet som en zigzag formet bygning, der sikrer gode dagslysforhold til de nye boliger og skaber en række fælles taghaver orienteret mod udsigten. Tilbygningens geometri er skabt af den eksisterende bygnings markante skibsform, men optimeret til at rumme moderne boliger. Den eksisterende struktur fra 1960’erne, der er udført med åbne planer og en høj byggekvalitet, ombygges med minimale indgreb for at sikre fleksibilitet i indretning og maksimal diversitet af nye funktioner. Ved at holde interiøret og installationerne simple foreslår Big gode betingelser for kreative virksomheder, atelierer og workshops.

 - Stablingen af to komplementære strukturer – den ene placeret oven på den anden – skaber en ny version af den kollektive gårdhave. Hvor den traditionelle gårdhave er omgivet af vægge og boliger på alle sider, kombinerer taghaverne i Transitlager de kollektive kvaliteter fra et fælles gårdrum med sollyset og panoramaudsigter fra en penthouse, udtaler Bjarke Ingels, Stifter og Partner, Big.

Byggefakta

  • Bygherre: Nuesch Development RG, UBS Fund Management, Christoph Merian Stiftung

  • Samarbejdspartnere: Bollinger+Grohmann, HL- Technik

  • Areal: 30.000 kvm

  • Beliggenhed: Basel, Schweiz