Ufleksible tilbudslister koster dyrt

Digitale udbud vinder frem, men en analyse viser, at bygherrerne ofte vælger de forkerte formater. Dermed ender entreprenørerne med tidskrævende dobbeltarbejde. Dansk Byggeri vil ændre situationen

Når den digitale tilbudsliste dumper ind, kan den se ud på to måder. Enten er den i et låst format som fx pdf, eller også er den redigerbar – fx i Excel. Tilbudslistens udformning er afgørende for, hvor lang tid den udførende skal bruge på tilbudsgivningen.

Er tilbudslisten i pdf, kan modtageren ikke redigere, men kun skrive af. Han skal altså manuelt overføre tilbudslistens poster til sit kalkulationssystem, hvor han kan regne en pris, for igen manuelt at udfylde tilbudslisten. I alt en tidskrævende proces. Indeholder udbuddet derimod en redigerbar tilbudsliste, minimeres det manuelle arbejde. Mængderne kan nemlig uden problemer importeres, hvilket er langt hurtigere.

Desværre viser tal fra Dansk Byggeri, at 70 % af de udførende kan svare ja til, at de ofte eller relativt ofte modtager digitale tilbudslister i låste formater. Selvom digitale udbud altså har vundet frem de seneste år, har man ikke indløst fordelene endnu – alt for mange sidder stadig og hamrer i tastaturet, når de kunne bruge tiden på andre, mere produktive ting.

Digitaliseringen går op i røg

- En låst tilbudsliste i pdf er ikke bedre end en tilbudsliste på papir – hele den automatisering, der ligger i digitaliseringen, går op i røg. Vi ser meget gerne en digitalisering af tilbudsprocessen, men så længe det er bygget op omkring låste formater, nytter det ikke meget. Det udgør et problem for produktiviteten, siger Flemming Grangaard, chefkonsulent i Dansk Byggeri.

Per Lauridsen er beregner i murer- og entreprenørfirmaet Kaj Bech. Han bekræfter, at låste formater er ensbetydende med meningsløst dobbeltarbejde:

- I fredags sad jeg med en tilbudsliste på 13-14 sider med hver 20 poster. Fordi den var i pdf, måtte en HK’er og jeg bruge hele formiddagen på at føre tal over i kalkulationssystemet. Havde det været i Excel, havde sagen været en anden.

Dansk Byggeri opfordrer på det kraftigste bygherrerne til at satse på redigerbare formater. For at afhjælpe problemet vil man arbejde på at få udviklet en standardiseret tilbudsliste, som ser ud på samme måde hver gang, og som er redigerbar.