Potentiel milliardgevinst på Esco

Tekst: 

Der kan spares milliarder af kroner på energiforbruget i offentlige bygninger, såfremt leverandører og entreprenører samarbejder med bygherrerne gennem Esco-modellen. Det viser de første analyser på besparelsespotentialet blandt en række kommuner.

En analyse fra Bascon viser således, at Skanderborg Kommune kan høste 6,5 mio. kr. i årlige energibesparelser ved at reducere energiforbruget som led i et Esco-projekt. Analysen er en del af et såkaldt Esco-projekt, som er en finansieringsmodel for energioptimering. Målet er, at energibesparelserne skal finansiere lånoptagning og investeringer i udstyr. Ved at anvende finansieringsmodellen Esco kan de offentlige bygherrer spare op mod 20 pct. af omkostningerne til energiforbruget – uden at belaste likviditeten.

19 kommuner i gang med Esco

En opgørelse fra Go’ Energi, det tidligere Center for Energibesparelser, viser, at i alt 19 kommuner i øjeblikket er i gang med et Esco-projekt – heraf er fem i drift.

- Der er tale om en langsom, men sikker udbredelse af konceptet, især fordi mange kommuner i øjeblikket har en dårlig økonomi. Her er Esco-modellen meget velegnet, fordi investeringen finansieres via besparelserne, hvilket ikke går ud over kommunens likviditet, fremhæver Thomas Drivholm, projektleder hos Go’ Energi.

Læs artikel om Esco i septemberudgaven af Byggeplads.dk, der udkommer på fredag – er du ikke abonnent, så køb septemberudgaven her.

I martsudgave af Byggeplads.dk 2012 bringer vi stort  tema om boligrenovering, herunder om Esco. Vil du modtage magasinet Byggeplads.dk fremover – så tegn abonnement her.