Renovering kan revolutionere bygningsmassen

Satsningen på renovering indeholder et enormt potentiale til en ny, moderne renæssance for bygningerne, når det gælder komfort og funktionalitet, siger Grundejernes Investeringsfond
Tekst: 

- Vi står over for den største forandring af vores eksisterende bygningsmasse nogensinde. De kommende årtier vil vi foretage renovering og tilpasning af vores bygninger af hensyn til energibesparelser, et voldsommere klima og ændrede brugerbehov, mener Birgitte Dela Stang, udviklingschef hos Grundejernes Investeringsfond og leder af kampagnen ’Renover’.

- Der ligger store økonomiske, arkitektoniske og følelsesmæssige værdier i vore eksisterende bygninger. Når vi i dag står over for en samfundsopgave, der lyder på et fossilfrit samfund i 2050, kan vi derfor ikke bare erstatte vore gamle og energimæssigt utidssvarende bygninger med nye lavenergibygninger. Vi må i stedet tilpasse vores gamle bygninger til nutidens behov, så de også lever op til moderne krav til komfort og funktionalitet, siger Birgitte Dela Stang.

Store forandringer

- Vores bygninger har altid gennemgået forandringer i takt med samfundets udvikling og behov for nye anvendelser. Der er bygget til, ved siden af og ovenpå alt efter behov – og nogle bygninger er sågar blevet flyttet fra et sted til et andet. De forandringer, vi skal foretage fremover, ligger først og fremmest i energibesparelser – ikke bare i efterisolering eller nye ruder, men i gennemgribende energibesparelser, der reducerer vore bygningers energiforbrug til omtrent det halve af i dag. Ellers når vi ikke i mål i 2050, fastslår Birgitte Dela Stang.

- Og mens vi nu alligevel er i gang, har vi en unik mulighed for samtidig at give bygningerne et tiltrængt løft, så de lever op til vore dages brugerkrav og befolkningssammensætning. Der er et enormt potentiale i at gribe chancen og give vores eksisterende bygningsmasse en renæssance, som tilføjer moderne komfort og funktionalitet i forbindelse med energirenovering.

Udfordrende årtier

- Det siger sig selv, at den enorme indsats, der ligger foran os på energiområdet, vil tilføre store markedsmæssige potentialer. Det er imidlertid ikke alene energibesparelserne, man skal indstille sine kompetencer efter i fremtidens renoveringsboom – en effektiv proces og brugerinddragelse vil også være efterspurgt. Og så må man ikke glemme det gode håndværk, så løsningerne får den ønskede kvalitet, og arbejdet ikke skal laves om, siger Birgitte Dela Stang og tilføjer:

- Byggebranchen har et stort ansvar for at levere varen. Opgaven kan løftes, hvis vi bærer i flok og respekterer vores forskellige fagligheder. Det kan blive nogle ekstremt spændende og udfordrende årtier, vi går i møde. Men vi må leve op til vores ansvar og levere varen – ellers mister vi en enestående chance for at opdatere vores bygningsmasse til fremtidens behov.

De kommende års udfordringer kommer til at ligge i renoveringssektoren, og det indebærer faglige udfordringer. Håndværkeren har muligheden for at sætte sit præg på udførelsen. Der skal udvikles nye, bygbare løsninger, som bygger på århundreders traditioner, så løsningerne har en lang levetid og en smuk ‘finish’. Det vil opstå nye samarbejdsformer mellem de enkelte håndværksfag – og dem, der er bedst til at forstå den samlede renoveringsproces, vil allerede være et stort skidt foran de andre.

Nye teknikker

- Ingeniøren vil møde byggetekniske udfordringer i stor stil. Der skal ikke bare isoleres – fugten skal holdes ude af konstruktionerne, og indeklimaet skal være i orden. Der skal udvikles helt nye teknikker, der bygger på et samspil mellem energiforbrugende og energiproducerende installationer. Også brugernes adfærd skal tænkes ind i de tekniske løsninger. Der bliver med andre ord efterspørgsel efter ingeniører, der kan samle trådene og tænke i helheder, for kun gennem helheden når vi både energieffektive og funktionelle bygninger, der er rare at bo og arbejde i.

- Arkitekten mødes måske med den største udfordring af alle. En stor del af vore bygninger skal gennemgå en ydre forandring. Det vil kræve stor dygtighed og meget mod at kaste sig over forandringer af vore mange murstensbygninger. Det bliver ikke desto mindre nødvendigt at forholde sig til potentialet i, at eksisterende bygninger skal isoleres meget bedre, hvilket giver mulighed for en ansigtsløftning. Potentialet er ikke alene velisolerede bygninger med lavt energiforbrug. Det er også funktionelle planløsninger i gamle bygninger, øget lysindfald og komfort for brugeren, siger Birgitte Dela Stang.

Renover er en kampagne for god renovering og udføres i et partnerskab mellem Grundejernes Investeringsfond og Realdania.